„Полет с лешоядите“ и „Подводни създания“ по Viasat Nature

ПРЕМИЕРИТЕ ПРЕЗ НОЕМВРИ ПО VIASAT NATURE

Бъдете с Viasat Nature и през този месец за вълнуващо пътуване до няколко интересни места в компанията на изключително интересни същества. Ще се изкачим до върховете на Хималаите, за да видим изумителни лешояди, застрашени от изчезване в Полет с лешоядите ще се спуснем в загадъчните дълбини край бреговете на Испания и ще преоткрием света на енигматичните главоноги в ексклузивната европейска премиера на Подводни създания.

Полет с лешоядите – Ексклузивно – Премиера на 3 ноември по Viasat Nature
Оригинално заглавие: Flight for Survival
Държава: Великобритания
Година: 2010

Азиатските лешояди измират с тревожна скорост. През последното десетилетие са изчезнали 99,9% от популацията им, вследствие на което тези птици се смятат днес за по-застрашени дори от бялата мечка. За съжаление, не особено привлекателната репутация на лешоядите е причина за това трагичната им съдба все още да остава незабелязвана. Наскоро обаче един човек превърна в своя житейска мисия задачата да привлече вниманието на световната общественост към неизбежното изчезване на лешоядите. В този филм ще проследим поредицата предизвикателства и трудности, през които преминава Скот Мейсън, докато се бори с природните стихии в Хималаите, за да успее да отправи към света своето послание на природозащитник. Скот Мейсън си дава сметка, че за да постигне публичност за своята кауза в свят, в който сензацията е най-важното нещо, трябва да направи нещо съвсем различно. Стига до идеята да съчетае отколешната си любов към соколите и соколарството с екстремния спорт парапланеризъм и така „изобретява” парахогинга, при който лети с любимите си египетски лешояди – спасени и излекувани от него, общувайки по този начин с птиците в собствената им среда.

Подводни създания – Ексклузивна европейска премиера на 25 ноември по Viasat Nature
Оригинално заглавие: Underwater Creatures
Година: 2011

Някога в миналото брегът на Галисия в Испания бил считан за границата на познатия свят. Морето тук е страховито и загадъчно, а в дълбините му се крие едно от най-богатите на разнообразни видове местообитания на планетата, изпълнено с изумителни създания. Тук е царството на главоногите. Те са същества с висока интелигентност, известни с уменията си да учат и да се прикриват. С помощта на Роджър Т. Ханлън, най-уважавания учен в областта на изследването на главоногите, този документален филм разкрива непознати досега неща за тяхното поведение – ритуалите им на ухажване, чифтосване и размножаване. Посредством високотехнологично оборудване за подводно гмуркане, което не плаши животните, ще ви покажем тези подводни създания в техния уникален хабитат.