Поли Генова пристигна на „Евровизия“, Азербайджан пропя на български

Поли Генова излиза под номер 10 на 12 май в Дюселдорф

Дойде дългоочаквания момент за финалите на Евровизия, най-големия музикален конкурс в Европа, който ще бъде наблюдаван от милиони зрители.

След победата миналата година в Норвегия на германката Лена, във Федералната република започна яростно съперничество за домакинството на конкурса. Фаворит беше столицата Берлин, но Дюселдорф получи 12-те точки на Евровизия и стана града домакин на най-голямото музикално събитие за 2011 г. Той има около 600 000 жители, разположен е на река Рейн в близост до Кьолн и е известен в Германия с една от най-престижните търговски улици.

Залата, в която ще се проведе събитието има капацитет от 54 400 седящи места, но поради изисквания за сцената и място за техниката, на живо ще гледат около 24 000 зрители. Милиони ще наблюдават състезанието пред малкия екран.

БНТ ще излъчи на живо от 22.00 ч. двата полуфинала съответно на 10 и 12 май и финала на 14 май. Във всеки от полуфиналите ще участват 19 държави, като първите 10 от всеки от двата, събрали най-много гласове, отиват на финала. За да станат 25 към тях се присъединяват Франция, Великобритания, Испания, Италия и Германия.

Поли Генова ще стартира под номер 10 във втория полуфинал на 12 май. За българската песен „На инатняма да могат да гласуват зрителите в България, а всички в страните от нашия полуфинал. Това са  – Австрия, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, Кипър, Дания, Естония, Македония, Ирландия, Израел, Латвия, Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Швеция, Холандия, Украйна.

На 2 май Поли Генова отпътува за Германия с желание за победа. Пред екипа на БНТ тя каза, че си е пожелала да я изпрати слънце и беше щастлива, че точно с пристигането на софийското летище то й се е усмихнало.“На такъв голям форум, с толкова много страни със сигурност ще има силна конкуренция, но това е хубаво нещо. Аз залагам на българския инат, стискане на палци и много положителна емоция, която съм сигурна, че много хора ще ми предадат от България.“ сподели още тя.

Поли Генова и екип на БНТ са вече в Дюселдорф. След пристигането си Поли е посетила известния в града  Евроклуб, мястото на което всяка вечер ще има партита и ще се срещат участниците. Засега няма извънредни мерки за сигурност, атмосферата в града е спокойна. Все още не са пристигнали всички участници. Поли репетира всеки ден в специална зала и се подготвя за първата важна репетиция на 4 май.

Азербайджан подкрепя Поли Генова на Евровизия

Дуетът Елдар и Нигар научи български език. Вижте как пеят
българската песен „На инат”.

Азербайджан подкрепя Поли Генова и българската песен за конкурса Евровизия 2011 – „На инат”. Това става ясно от кратко видео, което дуетът записа специално за феновете на Евровизия у нас и по света.

В клипчето Елдар и Нигар изпълняват част от парчето „На Инат” и пожелават успех на Поли Генова на полуфинала на 12 май, когато тя ще се пребори за място във финалната фаза на конкурса.

Азербайджан участва в първия полуфинал в Дюселдорф на 10 май с песента Running Scared и към момента е сред фаворитите на букмейкърите за спечелване на надпреварата. В забързаната си програма покрай подготовката за конкурса приказният дует успя да вземе няколко урока по български език и специално за феновете на конкурса у нас записа видео поздрав на български.

Гледайте как Елдар и Нигар пеят песента „На инат” на Поли Генова:

Гледайте какво искат да кажат Елдар и Нигар на български език:

В същото време песента Running Scared получи и подкрепа от Германия, след като немският топ диджей Azzido Da Bass направи уникален клубен ремикс на иначе баладичното изпълнение. Така той се надява парчето да стигне до по-широка публика, която да сподели нежната любовна история, разказана от Елдар и Нигар. Azzido da Bass е диджей и продуцент от Хамбург, работил с имена като Robyn, Weezer, Mando Diao и др. Първият му сингъл Dooms Night направи истински фурор в цяла Европа, като дори влезе в Топ 10 на британските класации.

Ремиксът на Azzido Da Bass на песента Running Scared можете да видите тук: