Popa Sapka – румънци овършаха сърцата на Spirit of Burgas!

Popa Sapka откритието на Spirit of Burgas!

Popa Sapka направиха невероятен купон на „На тъмно” сцената на Spirit of Burgas. Концертът им беше на 14 август 2010 и точно както се заканиха преди да пристигнат на фестивала – не оставиха никой безразличен към музиката им. Всички пяха и танцуваха с тях, а след концерта почти навсякъде се чуваше: „Чухте ли румънците? Видяхте ли какво шоу направиха?”. Научете повече за тях и за музиката им в приложеното интервю.

Направихте невероятен купон за феновете пред „На тъмно” сцената на Spirit of Burgas! Винаги ли ви възприемат толкова топло феновете?

Да, наистина стана невероятно парти. Нашата музика просто е универсална и стига до всички, така че бяхме почти сигурни, че ще стане такова шоу.

От кога съществува вашата банда и как решихте да правите точно такава музика?

Ние всъщност се занимаваме с различни неща, но все свързани с изкуства, така че в един момент музиката дойде естествено за нас. Срещнахме се в Тимишуара преди две години и направихме Popa Sapkа – най-вече за удоволствие, но и за да изкажем в музика и текст всичко, което ни вълнува.

Усетихме, че ще е интересна комбинация – всеки от нас е с различна националност. Имаме молдовски, гагаузки, румънски, руски, та дори и български корени. Ако събереш пет различни човека с различни идеи, музикални вкусове и начин на живот, се получава Popa Sapka.

Как се възприема музиката ви в Румъния? Има ли много фенове на този т.нар. „балкански ска пънк”?

Ние свирим много и извън Румъния – навсякъде става невероятен купон! В Румъния също имаме фенове, но усещаме, че музиката ни е наистина интернационална – и заради различните езици, на които пеем, и заради универсалните ритми, които използваме. Хората в Европа приемат музиката ни за нещо екзотично, за това се радваме, че можем да достигнем до повече хора и извън границите на Балканите.

Това да пеете на различни езици е доста интересен ход!

Да, всеки разбира малка част от текста, но пък схваща усещането. Започваме едно парче на руски, минаваме през английски, гагаузки и т.н. Оказа се, че в един момент всички пеят припева – независимо на какъв език е той.

За какво пеете?

За всичко, което ни вълнува. Щастливи хора, въображение, кризи… Ако преведеш всички куплети от различните езици, на които пеем, тогава всъщност разбираш за какво са текстовете.

Много хора си мислят, че текстовете не са толкова важни за подобен стил музика и че залагаме на купона, но за нас е важно да предадем посланието си и това е нашия начин.

Разбрах, че записвате албум? Печели ли се от издаването на албуми в Румъния?

Записваме албум, не защто ще спечелим от него. И в Румъния е доста трудно в това отношение. Просто искаме да съберем на едно място всичко, което създаваме, за да можем да продължим да творим на чисто.

Вярваме, че музиката е най-добрият начин за обединение между хората, за това го правим.

Какви са плановете ви до края на лятото?

Искаме да свирим навсякъде – на фестивали, на сватби, на погребения. Няма значение къде, важното е да свирим, защото усещаме, че след всеки концерт ставаме все по-добри и се забавляваме все повече! Мисля, че никога няма да спрем да свирим… Няма причина, която да ни спре! Ще свирим до последен дъх!

Преди малко Ник – продуцентът на „На тъмно” сцената, ни каза че на концерта ни е бил и един от организаторите на EXIT. Срещнахме се с него и той ни покани да свирим следващата година и там, така че наистина сме щастливи, че бяхме в България! Бъдете сигурни, че ще се върнем отново!

Нещата при нас винаги се случват естествено! За това сме щастливи с музиката си!

Popa Sapka – Romaleee – Live Concert in The Bunker Timisoara – April 2010

PoPa SapKA – My Imagination

PoPa SapKA (official)- Stop Sending Us Stupid People!!!

 
По темата: