Почина Рене от Ало, ало – Кой е той?

На 75 години почина британският актьор Гордън Кей, най-известен с ролята на Рене Артоа в комедийния сериал “Ало Ало”. Информацията е потвърдена от бившия агент на актьора пред Би Би Си.

Кей починал в старчески дом в понеделник сутринта. Страхотният комик се появява във всички 84 епизода на ситкома на Би Би Си “Ало, ало”, както и в театралната му версия. Сериалът описва измислените подвизи на бойци от съпротивата по време на Втората световна война в окупираната от нацистите Франция.

Гордън Кей е роден през 1941 г. и започва актьорската си кариера още през 1969 г. в сериала “Коронейшън стрийт”. Играл е и в много други сериали преди де стигне до Рене. През 1982 г. е поканен да изиграе главната роля в хитовата комедийна поредица “Ало Ало”.

Пилотният епизод е излъчен на 30 декември 1982 г., първи епизод – на 14 септември 1984 г., а последният епизод на 14 декември 1992 г. На 17 август 1994 г., по случай 10 години от първия епизод на сериала, е пуснат в ефир „Най-доброто от „Ало, Ало!““, който съдържа избрани моменти от сериала.

Последната му роля на екрана е еднократна постановка на “Ало, ало” ппрез 2007 г., в която се събират много от актьорите в сериала.

Кей е роден в Хъдърсфийлд в графство Йоркшър. Майка му Грейси е 42-годишна, когато го ражда, баща му е шофьор на камион. На младини Кей играе ръгби, учи мениджмънт в колеж, работил е в радиостанцията на болницата в Хъдърсфийлд и е интервюирал „Бийтълс“ през 1965 година.

През 1989 г. написва книга за хитовата си роля в „Ало, ало“, която озаглавява „Рене и аз: Нещо като автобиография“. В нея той предоставя на читателя записки от своите преживявания през младежките си години.

На 25 януари 1990 година скеле пада върху главата на актьора и го ранява тежко. Десет седмици Гордън Кей лежи в кома, от която излиза и се възстановява успешно. Макар да не може да си спомни подробностите по случката, той запазва белег на челото, който му напомня за нея.

“Гордън Кей беше изключителен комичен актьор, чиято култова роля – Рене Артоа, му спечели място в залата на славата на комедията”, заяви шефът на продукции в Би Би Си Шейн Алън.

По инфо на вестник 24 часа и агенция Дартс нюз

 
По темата: , ,