Празнувай Дена на Европа – безплатно, но интересно!

Празнична програма по повод 9 май – Деня на Европа

Столична община, Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на ЕП в България организират празнична програма по повод 9 май – Деня на Европа. Празненствата ще бъдат посветени също и на доброволчеството и на европейската култура.

На 8 май 2011, неделя, Представителството на Европейската комисия в България и Столична община ще отбележат празника със събитие на открита сцена пред НДК. Безвъзмездно разменяне и даряване на книги на специално обособен книжен базар ще започне в 17.30 часа От 18.30 часа студентите от учебния театър към Нов български университет ще разказват любими европейски детски приказки, а в 19.30 часа ще започне концерт с участието на Теодосий Спасов, Карандила Джуниър, както и поп звездите Любо, Графа и Орлин. Уебсайтът www.europeday.bg ще предава на живо празника на 8 май в София.

Европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева ще приветства официално гостите около 19.30 ч. от сцената пред НДК. Заместник-кметът по култура на Столична община Христо Ангеличин ще поздрави участниците и публиката.

От 19.00 часа, в зала „България“, Столична община и Представителството на Европейската комисия в България организират концерт на „Симфониета София”  с диригент – Свилен Симеонов и солист – Жени Захариева /пиано/. Ще бъдат изпълнени творби от Лудвиг Ван Бетовен. Празничният концерт е традиционна проява, организирана от двете институции за Деня на Европа. Входът е свободен.
На 9 май 2011, понеделник, Информационното бюро на Европейския парламент в София в партньорство със Столична община организира празник под надслов „Европа е моят дом“. В 10.00 часа в градинката пред Националната Художествена Галерия ще стартира инициативата „Засади цвете!“, при която с доброволен труд ще бъде обновена градината на нациите, този път с европейските цветове. От 11.00 часа на площада пред Народния театър „Иван Вазов“ ще бъде организирано събитие с рисуване на графити за пораснали деца „Изрисувай мечтите си за Европа и България!“, с възможност за рисуване върху умален макет на сградата „Луиз Вайс“ на ЕП в Страсбург. В 11.10 часа най-малките гости ще могат да се забавляват със спектакъла „Пътешествие в приказна Европа“. От 12.00 часа Елица Тодорова и Стоян Янкулов ще изпълнят свои хитове, а след тях сцената ще огласи Детският хор на Българското национално радио „Ангелските гласове на България“ с художествен ръководител и главен диригент акад. Христо Недялков.

От 5 май до 15 май 2011 г. ще може да се види документирана работата на българските евродепутати представена чрез фотоизложбата „Българските евродепутати:   Брюксел – Страсбург – България“ в Пространството пред Народния театър „Иван Вазов“.

От 30 април до 15 май 2011 г. в Столична библиотека ще бъде представена изложба карикатури „България и Европа“.

Денят на Европа ще бъде отбелязан с различни инициативи, които ще продължат през целия месец май – фото конкурс „Европейският съюз и неговите съседи“, инициативата „Отново на училище“, както и многобройни спортни празници и хепънинги, кулинарни състезания, доброволно засаждане на дървета, уъркшопове за овладяване на нови умения и много артистични изяви.

Чуждестранните културно-информационни центрове в София, в партньорство със Столична община, също организират събития, посветени на Деня на Европа.

„Ритъмът на земята” – в Първо студио на БНР

На 9 май – Денят на Европа, Българското национално радио ще подари на почитателите на джаза и етно музиката уникален концерт. Под мотото на предаването „Ритъмът на земята” на една сцена ще се качат формация „Дива река”, която предизвика истински фурор на международния фолклорен фестивал в Рудолщат (Германия), Ева квартет, пианистът и диригент на Биг Бенда на БНР Антони Дончев и специалният гост от Унгария Золтан Лантош – цигулка. Той не е за първи път в България. Съвместната им работа с Антони Дончев вече има традиции, правили са общи експерименти и на сцената на известен столичен клуб

. За всички ценители на тази музика общият проект ще бъде истинско удоволствие. Почитателите, които няма да могат да присъстват в Първо студио на БНР, ще могат да слушат концерта и в ефира на „Хоризонт”.

Концертът ще започне в 19.00 часа на 9 май, понеделник.

Входът е свободен.

 
По темата: