Празнувай Деня на радиото и телевизията пред Народния театър

Пред Народния театър можете да разгледате и фотоизложбата „Радиото – хората и времето

Българското национално радио ще отбележи Деня на радиото и телевизията 7 май с концерт пред Народния театър „Иван Вазов”.

От 17.00 часа Софийският духов оркестър под диригентството на Доцо Вътков ще изпълни „Валс на съкровището” от Йохан Щраус, сюита из операта „Кармен” на Бизе, „Концертно танго” на Йосиф Цанков и други популярни пиеси.

Проявата се организира със съдействието на Столичната община и Дома на културата „Искър”.

До 10 май столичани и гости на София ще могат да разглеждат и фотоизложбата „Радиото – хората и времето”, подредена пред Народния театър.

СОФИЙСКИЯТ ДУХОВ ОРКЕСТЪР е създаден е през 1951 г. от Сашо Михайлов – негов пръв и дългогодишен диригент.

Оркестърът с богата творческа история се е утвърдил като най-добрия в България. В репертоара му са включени произведения от всички стилове и епохи – класическа, романтична, народна музика, оркестрации на произведения от 19 и 20 век. Мнозина български композитори, сред които Красимир Кюркчийски, Жул Леви, Кирил Илиевски, Николай Добринов и много други, създават произведения специално за Софийския духов оркестър. На международните фестивали в град Успер, Швейцария и град Шиклош – Унгария оркестърът печели първи награди. Концертите в Германия, Чехия, Австрия, Унгария, Швейцария и други страни са завладяващи. Ансамбълът получава възторжени аплодисменти на публиката, критиката е с ласкави отзиви към музикантите и диригентите му.

Традиционни са летните изяви на формацията на обновената сцена в Борисовата градина. За пръв път Софийският духов оркестър участва в културната програма на „Аполония” 2007, което е нов щрих за созополските празници и за оркестъра.

През последната година Софийският духов оркестър постигна значителни успехи в репертоарно отношение. Концертите му в зала „България“ с участието на Мария Илиева, Васил Петров, Румен Дойнов, Теодосий Спасов, проф. Анатоли Кръстев не останаха незабелязани от любителите на музиката.

Предстоят участия и турнета, както и нови концерти с Анелия Шуманова и други известни наши и чужди изпълнители. Новата визия, с която се появява Софийският духов оркестър, съвместните му изяви с оркестри от друг тип печелят все повече почитатели    и    доказват   многофункционалността    и    професионализма    на музиканатите.

През годините Софийският духов оркестър е бил дирижиран от Сашо Михайлов, доц.Христо Тонев, Димитър Николов, Димитър Боев, Веселин Байчев, Димитър Борисов, Доцо Вътков, Иван Стоянов и Красимир Илиев. От 2010 г. Софийският духов оркестър се оглавява от Пламен Бързийски.

 
По темата: ,