Предавания за ВМЗ и Дупница от Радио Фокус

Предаването „Дупница – Ключът към Рила“ стартира в ефира на Радио „Фокус“- Пирин

Предаването „Дупница- Ключът към Рила“ стартира в ефира на Радио „Фокус“- Пирин този четвъртък. Това е ежеседмично предаване, което ще се излъчва от 16.00 до 17.00 часа. Неговата основна цел е популяризиране на дейностите на община Дупница в икономическата, социалната, обществената, културната и туристическата сфера, отбелязване на важни дати и събития в историята на града, местни културни празници, обичаи, туристически обекти, празници на православни храмове, бележити дупничани.

В предаването „Дупница – Ключът към Рила“ ще има няколко различни рубрики: „Дупница – моята община“; „Минути на кмета“; „Обществена приемна“; „Бележите дупничани”; „Памет“; „Фолклор и традиции“ и „Дупница в историята на България“.

В първото издание на 12 януари ще се срещнем с Анелия Геренска, директор на музея в града, която ще ни разкаже как преди 139 години на 14 януари по нов стил дупничани начело с първенците на новосформирания граждански комитет и свещеници, посрещат отряда на майор Орлински на горния мост в началото на града. Дупница е била освободена от османските войски и по-голямата част от турското население, живеещо в града се изтеглило в посока Горна Джумая. В Дупница днес гордо се издига паметна плоча на признателност пред подвига на руските воини-освободители под командването на майор Орлински, донесли свободата на Дупница. Във втората част на изданието ще ви срещнем с един бележит дупничанин, който остава трайни следи в историята на България – Димитър Бисеров – Окулията. Той е основател на читалище „Зора 1858“ в Дупница, което е едно от първите в страната. За светлата памет на Окулията ще ни разкаже главният библиотекар в културната институция – Валентина Алексиева. В края на пилотното издание наш събеседник ще бъде един от учредителите на патриотичната общност Патриоти Дупница – Кирил Чакъров. Организацията поде инициатива на Богоявление за събиране на средства за лечението на малкия Кристиян Гусийски от Самораново.

В ефира на Радио „Фокус” – Пловдив започва предаването „Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За честта на България“

В ефира на Радио „Фокус” – Пловдив започва предаването „Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За честта на България“. Предаването е посветено на дейността на ВМЗ и на частите приемници на някогашната 2-ра пехотна Тракийска дивизия. Целта на предаването е утвърждаване на авторитета на Българската армия и на българската военна промишленост в регион Пловдив и запознаване на обществото със спецификата и достиженията на ВМЗ, частите и подразделенията на Българската армия в гарнизоните Пловдив, Карлово и Асеновград. Ще ви представяме легендарни командири, отделни герои от епопеи и техните потомци, настоящи командири от Българската армия, майстори със златни ръце от ВМЗ, потомствени оръжейници. Ще ви разхождаме из бойните полета в името на България. Ще ви разказваме за легендарни битки и войни, ще ви представяме военните традиции в гарнизоните на 2-ра пехотна Тракийска дивизия, както и във военните фабрики. В предаването „Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За честта на България“ ще можете да чуете и историята на военното производство в България.

Предаването „Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За честта на България“ е едночасово и ще се излъчва всеки четвъртък, между 15.00 и 16.00 часа. Водещ е Цветана Тончева.