Предстоящи премиери по Viasat History

Премиерите през юни по Viasat History

По повод отбелязване на 70-ата годишнина от деня, в който Русия се включва във Втората световна война, Viasat History ще излъчи четири руски премиерни документални ленти. Сред тях е филм за трагичната съдба на чехословашкото селце Лежаки, изравнено със земята от нацистите през 1942 г. и така и невъзстановено след войната. Малко по-обнадеждаващи са ексклузивната премиера за живота и творчеството на легендарния британски кинематограф Джак Кардиф, както и поредица за великите египетски династии.

Премиера на 19 юни по Viasat History
Животът и творчеството на Джак Кардиф – ексклузивна премиера
Оригинално заглавие: Cameraman: the Life and Works of Jack Cardiff
Категория: НОВИНИ/ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ
Държава: Великобритания
Година: 2010

Британският кинематограф Джак Кардиф е наричан „художник на светлината”. Животът му е тясно свързан с историята на киното в една несравнима кариера, продължила девет десетилетия от първия век на „подвижните картини”. Прозвището „легенда” е твърде често използвано в Холивуд, но Джак Кардиф е несъмнено достоен да бъде наречен така. В този уникален и проникновен разказ за неговия живот и творчество великият майстор лично обяснява как е спомогнал за издигането на кинематографията до нивото на художествена форма и как изумителните му технически умения и новаторски идеи са довели до исторически художествени постижения. Наред с много други интересни факти и анекдоти, Джак разказва и за работата си с някои от най-великите холивудски творци като Мерилин Монро, Одри Хепбърн, Хъмфри Богарт, Кърк Дъглас и София Лорен.

Премиера на 24 юни по Viasat History
Лежаки, 1942 г. – eксклузивна европейска премиера
Оригинално заглавие: Lezaky 42
Държава: Чехия
Година: 2010

Англия, 1941 г. Група млади чехословашки войници се подготвят за атентат срещу най-високопоставения нацист – Райнхард Хайдрих, командващ в тяхната окупирана родина. Тогава никой от тях не си дава сметка за последствията от действията им в близко бъдеще за селцето Лежаки. Този документален филм представя историите на хората, живели в това малко село през 1942 г. и решили да се противопоставят на германската военна машина през този изключително труден период. Какъв драматичен избор са били принудени да направят и успешн ли е била тяхната съпротива?

Премиера на 25 юни по Viasat History
Гений и геометрия: по стъпките на загадъчните ни предци
Оригинално заглавие: Genius and Geometry – Traces of Our Enigmatic Ancestors
Държава: Австрия
Година: 2010

Този интересен и предоставящ богата информация документален филм проследява през период от близо 7000 години енигматичното наследство, оставено от нашите гениални и почитащи геометрията предци – от кръгли наземни структури от около 5000 пр.Хр. до градското планиране през бароковата епоха в немския град Карлсруе.