Президент Румен Радев на живо от БНТ, Нова, Би Ти Ви

БНТ показва на живо събитията по смяната на президентската власт в България

В четвъртък (19 януари) от 9:20 часа, пряко от Народното събрание, Българската национална телевизия ще излъчи официалното полагане на клетвата на новоизбрания държавен глава Румен Радев и вицепрезидента Илиана Йотова

Кулминацията на смяната на президентската власт ще се състои в неделя (22 януари), когато петият демократично избран държавен глава на България официално ще встъпи в длъжност. Церемонията ще бъде показана в специалното четиричасово предаване „Смяна на караула“, което ще започне точно в 9:00 часа. Негови водещи са журналистите Аделина Радева и Георги Любенов.

Камерите на обществената телевизия ще предават на живо церемонията от площад „Св. Александър Невски“, на която ще присъстват и много официални гости, сред които президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.), президентът Георги Първанов (2002-2012 г.), председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателят в оставка Бойко Борисов и министри от неговия кабинет, депутати, председателят на Конституционния съд Борис Велчев, конституционни съдии, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус и др.

От изнесено студио пред Президентството Аделина Радева и Георги Любенов ще проследят ритуала по предаването на властта, заедно с политолози, социолози и експерти по държавен и военен протокол. Гостите ще разкажат малко известни факти за изискванията на държавния протокол и историята на сградата на Президентството.

В рамките на предаването „Смяната на караула“, водещите ще покажат ексклузивните интервюта на Росен Плевнелиев и Румен Радев за обществената телевизия.

Репортерите на „По света и у нас“ ще предават от няколко ключови точки в неделния ден – Паметника на незнайния войн, където двамата президенти ще положат венец и с едноминутно мълчание ще отдадат почит на загиналите за свободата на България; храм-паметника „Св. Александър Невски“, в който ще бъде отслужена литургия; парадния вход на президентската инстутиция, където президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова ще посрещнат новата президентска двойка; Зелената и Гербовата зали в институцията по време на техните среща и официалната снимка, която ще направят съвместно.

В неделя репортерът Благой Цицелков ще направи виртуална разходка в Президентството, връщайки спомените от строежа на сградата. а Николай Минков ще разкаже историята на гвардейските униформи и развитието на техния дизайн.

Новият президент – денят на клетвата на живо по NOVA

„Здравей, България” продължава извънредно до 12.00 ч. с директни включвания от Народното събрание и коментари в студиото

Сутрешният блок на NOVA ще излъчва на живо официалната церемония в Парламента, където новоизбраните президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва. Заявка за каква политика ще даде новият първи и каква е визията му за отношенията на страната ни с Русия и със САЩ? Ще прекъсне ли връзката си с партията, която го подкрепи – БСП? На живо веднага след церемонията очаквайте първите коментари на лидерите на партиите и на ключови политически лица – утре в „Здравей, България” по NOVA.

Зрителите ще проследят клетвата заедно с хората от родното място на президента Румен Радев – на живо в хасковското село Славяново. И още как първите дами на българските президенти са се променили през годините.

Не пропускайте сутрешния блок на NOVA „Здравей, България” с Ани Цолова и Виктор Николаев – на живо в деня на клетвата, извънредно до 12.00 ч.

Специално четиричасово студио от НС по bTV: Новоизбраният президент Румен Радев се заклева

Специално четиричасово студио от Народното събрание: Новоизбраният президент Румен Радев се заклева пред българския парламент! На живо, тържествената церемония и първи коментари на политическите лидери;

С какво ще запомним мандата на Росен Плевнелиев – анализ на Румяна Коларова;

Полетът на генерал Румен Радев от ВВС до президентския кабинет: Гости – Антоанета Христова, Даниел Смилов и Татяна Буруджиева и специален коментар на ген. Михо Михов;

Какви предизвикателства очакват новото служебно правителство – в студиото, бившите служебни премиери Стефан Софиянски и Георги Близнашки;

Къде се намира новият президент по оста Европа-Русия Америка? Коментар на проф. Михаил Константинов и Александър Симов;

На живо от Славяново – какви са вълненията в родното село на новия президент?

Пълна промяна! От военната униформа до обувките на президента – какви са капаните на протокола? В студиото: професор Любомир Стойков и Ярослав Голев.