Президент Румен Радев встъпва в длъжност – ТВ рейтинг

Информация на bTV:

Зрителите отново избраха bTV във важен за страната момент

Специалното студио „Петият президент” с 1,5 пъти по-голяма аудитория от програмата на втората по гледаемост телевизия – БНТ 1

В деня на встъпването в длъжност на петия български президент bTV за пореден път затвърди позицията си на телевизията с най-висока степен на доверие в ключови за България моменти. В неделния 22 януари зрителите отново избраха публицистиката и новините на най-голямата телевизия у нас, за да проследят детайлите от церемонията по поемането на най-висшия държавен пост от Румен Радев. Всички предавания на bTV, посветени на смяната на властта на „Дондуков“ 2, регистрираха значително по-висок интерес в сравнение с останалите телевизии. Средният аудиторен дял на специалното студио „Петият президент“, обедната и централна емисии новини и предаването „120 минути“ е над 33% спрямо 19,2% за Нова (ГАРБ, All 4+). Разликата се изчислява на 1,7 пъти.

В слота от 10:00 до 13:13 часа, специалното студио „Петият президент“ с водещ Жени Марчева е проследено от средно 31,9% от зрителите. На второ място по гледаемост е БНТ 1, която е привлякла 21% от зрителите, а на трето – програмата на Нова телевизия, избрана от 17,3 % от аудиторията. Пикът по време на експертните коментари и живи включвания на репортерите на bTV от различни точки в София е в 12:08 ч., когато телевизията е била предпочетена от над 830 хиляди зрители.

Още по-изразителни са резултатите на bTV Новините. Обедната емисия в неделя е достигнала до 33,9% от зрителите спрямо новините на Нова и БНТ 1, които са с почти изравнен резултат – съответно 15,7% и 15,6%. Централните новинарски емисии на bTV на 21 и 22 януари също отчитат голям зрителски интерес. Съботната емисия от 19:00 ч. е проследена от близо 1 милион и 250 хиляди зрители (47.8% от аудиторията), а неделната от над 1 милион и 100 хиляди зрители (41.1%).

Не на последно място, предаването „120 минути“ с водещ Светослав Иванов също печели доверието на зрителите, като привлича над 32% от хората пред малкия екран. За сравнение, предаването „Комбина“ по Нова достига до по-малко от 20% от аудиторията (ГАРБ, TG All 4+).

В деня на смяната на властта на „Дондуков“ 2 повече от 40 телевизионни професионалисти и 15 камери в различни точки на София, предаваха на живо в HD картина всичко важно и актуално от официалната церемония по встъпването в длъжност на петия български президент. Топ политици, авторитетни анализатори, ПР експерти и военни летци, работили рамо до рамо с Румен Радев, осигуриха отличителното за bTV присъствие на всички гледни точки и заслужиха вниманието на зрителите с любопитни коментари и анализи. Живите включвания на репортерите на bTV Габриела Наплатанова, Рада Домусчиева, Десислава Ризова, Теодора Енчева и други за пореден път дадоха на зрителите силата да бъдат информирани, като представиха в детайли целия церемониал. В ефира на телевизията за първи път бяха показани на живо и двадесетте и един артилерийски салюта, които отбелязаха смяната на Плевнелиев с Радев.

Информация на Нова телевизия:

Зрителите избраха NOVA в деня на встъпването в длъжност на петия български президент

NOVA спечели интереса на зрителите, затвърждавайки лидерството си в телевизионния ефир в деня, в който петият български президент встъпи в длъжност. Новините на NOVA заедно с едни от най-опитните лица и репортери показаха на живо най-интересното от пет различни точки в София, проследиха пътя на Румен Радев от пилотската кабина до президентския стол, а специални гости коментираха инагурацията в студиото на NOVA.

Двете части на събитието заедно със сутрешния блок „Събуди се” и обедните новини на 22 януари по NOVA бяха проследени от около една пета от активното население в България, което е с 19% повече от втората по гледаемост медия bTV.

В следобедните часове NOVA запазва лидерството си с предаването „Комбина”, където преднината пред bTV е 42%. Новините на NOVA също показаха, че са предпочитаният източник на информация, като централната емисия отново привлече по-голям брой зрители.

Освен в телевизионния ефир най-голямата мултиплатформена медийна и технологична компания в страната Нова Броудкастинг Груп отрази най-интересните събития и различните гледни точки, свързани с инагурацията чрез всички свои платформи – едни от най-посещаваните новинарски сайтове Nova.bg, Vesti.bg, Dariknews.bg, радио NOVA NEWS, в канала на Новините на NOVA във Vbox7.com и в YouTube, както и в социалните медии Facebook и Twitter.