Проблемите с ТЕЦ Марица Изток 1 – bTV Репортерите в неделя

“Далекопровод” – репортаж на Генка Шикерова, тази неделя в bTV Репортерите

Тази неделя Генка Шикерова ще разкаже повече за най-мащабното строителство, извършвано у нас за последните десетилетия. Репортажът ще засегне темата около причините за подписването на сделката за изграждането на ТЕЦ Марица Изток 1, преговорите за която се проточиха 8 години.

Проектът е най-голямата инвестиция, правена някога у нас, а през 2005-та – и най-голямата в Източна Европа.

Подготовката на проекта за изграждането на новия ТЕЦ започва по време на правителството на Иван Костов. Още тогава основният въпрос е на каква цена ще бъде изкупувана електроенергията, произвеждана от ТЕЦ-а и дали токът няма да излиза прекалено скъп на крайния потребител.

Инвестицията на американската компания Ей и Ес в обекта е на стойност един 1,4 милиарда долара. НЕК подписа 15-годишен договор за изкупуване на електроенергията от централата. За да стане това обаче, един от основните ангажименти на електрическата компания е да свърже новия ТЕЦ с електропреносната система на страната. Пункт, по който НЕК удари на камък и ако не го пробие, държавата ще трябва да плаща огромни санкции на американската компания – пари, които ще трябва да бъдат заделени от гласувания вече бюджет. Въпреки всичко до няколко месеца, по договор, НЕК трябва да започне да изкупува тока, произвеждан в новата централа.

Всичко това нарежда сделката сред най-спорните по отношение на това изгодна ли е или не за България.

Отговор на тези и други въпроси по темата  – тази неделя от 19:30 ч. по bTV.