Професия „Лъжесвидетел“ със заплата 1000 лева

В България изглежда вече всичко се купува, пазаруват се дори свидетелски показания, както разкрива журналистът Марин Николов в новото издание на „Разследване”. Марин гостува в „Здравей, България”, за да представи акцентите в предаването в 19.30 ч. тази неделя.

Хора разказват пред камерата на Нова ТВ как стават кошаревски свидетели за пари. Оказва се, че има такъв бизнес. В конкретния случай става въпрос за два вида дела – едното е бракоразводно, другото – за побой.

Схемата се прилага, когато изходът на дадено дело зависи само от свидетелски показания, особено когато свидетелят е един и е много важен за делото или обвинението.

Адвокатите няма да си кажат, че използват такива свидетели, но признават, че това е практика, каза Марин Николов. По думите му сумите, които получават лъжливите свидетели, зависят от това колко е голямо делото. В разкритите от „Разследване” случаи става въпрос за суми до около 1 000 лева.

Наказание за лъжесвидетелстване има – от три до пет години затвор, защото става въпрос за престъпление. От около 12 хиляди дела годишно обаче едва 8 са за лъжесвидетелстване, сочи статистиката на Софийския градски съд.

Гледайте „Разследване” в неделя от 19.30 ч. по Нова ТВ.

Гледай видео запис от предаването онлайн