„Професия турист“ в Турция – как се правят бижута и килими?

Уникални занаяти и гозби те чакат по MSAT

Тази седмица екипът на туристическото предаване „Професия турист” ще продължи да ви разказва приказката за мистичното място Кападокия и да ви разкрива неговите тайни. Този път жените ще останат много доволни, защото ще имат възможността да видят фабрика за бижута и полускъпоценни камъни, както и да разберат какъв е начинът да разпознават истинският оникс от фалшивите. Ще видят и един пръстен, който със сигурност ще поискат да притежават. Наричат го Харемния пръстън – султанът го е давал на любимата си жена в харема и е направен от от 4 редици сапфири, брилянти, рубини и изумруд.

Екипът на предаването помисли и за мъжете. Тук се добива интересен камък, от който се правят лулите. Когато камъкът се потопи във вода, той омеква като сапун. След това се обработва много лесно. Интересното за този камът е, че абсорбира никотина. Когато си купите лула тя е бяла, с течение на времето от никотина става кафява.

Тъй като Турция е известна с кожените си облекла, специално за екипа на „Професия турист” се организира и посещение на фабрика за кожени изделия. Там се проведе и модно дефиле, където им се показаха най-актуалните модели. Водещата Адриана и репортерката Наталия се втурната да избират якета и палта, което отне на екипа доста време.

Една от запазените марки на Турция са килимите. Ето защо екипът на предаването проучи как се изработват и ще ви разкрие тайната им. Ще ви покажат целия процес, още от разплитането на копринената буба, та чак до различните видове килими. Цената на турския килим се определя от количеството възли на кв.см. С голяма гордост разказват, че в книгата на Гинес влиза едно малко килимче на сем. Чинар, с размери 30 х 30 и 900 възела на кв.см. Тъкането на килими е едно от най-големите изкуства в турския бит. Идва от Древна Азия. Някога са спяли на вълнени килими, защото скорпиони и змии не понасят вълната.

След обикалянето по всички тези интересни места, става време за хапване и пийване, както се казва. Първо екипът започва от винарна, където дегустира бяло, червено и десертно вино на една от най-известните марки в Турция. След това хапна в ресторант в скалите вкусна крем супа, боб в гърне приготвено по специален начин с пастърма и специалитетът на заведението – Кебап в гърне.

Не пропускайте и този брой на „Професия турист” в събота от 12:40, понеделник от 10:30 и четвъртък от 17:10 часа по ТВ „М Сат”.