ПРОФОН погва интернет радиата в България


Лицензират над 120 български интернет радиостанции – Мария Илиева и Тони дават рамо на акцията

Писмото до медиите започва с: „Изпращам ви добри новини за българската музика и онлайн радиостанциите у нас.“

***

Български изпълнители и представители на най-големите музикални компании алармираха, че техни песни масово се излъчват по интернет радиостанции без тяхно съгласие.

Дружеството за управление на правата за излъчване ПРОФОН направи мониторинг, който установи, че в глобалната мрежа работят над 120 български интернет радиостанции, които извършват своята дейност, без необходимия лиценз и уредени права. Всичките те излъчват нелегално звукозаписи от каталога на ПРОФОН и директно ощетяват както българските изпълнители и музикални продуценти, така  и всички чуждестранни звукозаписни компании и изпълнители, които правят музика.

След ясната индикация за нарушение на закона за авторското и сродните му права от ПРОФОН започнаха преговори с всички онлайн радиа. Голяма част от тях откликнаха на поканата за преговори и в момента са в процес на легализация. Относно 22 радиостанции, които категорично отказаха да спазят закона и продължават да излъчват музика в дигитална среда без уредени права, бяха сезирани компетентните структури, които имат правомощия да следят спазването на закона за авторското и сродните му права в глобалната мрежа.

„Бъдещето е в онлайн радиостанциите и затова всичко при тях трябва да бъде редовно. Като излъчват без лицензи, те ощетяват изпълнителите, авторите, творците. По този начин те реално ощетяват цялата българска култура”, коментира Калин Вельов, музикант и член на Управителния съвет на ПРОФОН.

Певицата Тони, която наскоро записа нова песен също изрази мнение: „Отдавна българската музика не е само изкуство, а е ангажирана със социална роля, какъвто е случаят и с новата ми песен How Long. Хубаво е онлайн да звучи повече българска музика, но това в никакъв случай не би трябвало да е за сметка на някой изпълнител, музикант или кауза”.

„Технологията и музиката винаги са вървели ръка за ръка, затова е важно всичко в интернет да бъде законно и очакваме онлайн радиостанциите да ни подкрепят, като уредят правата си. Това е важно за мен не само като изпълнител, но и като продуцент, който инвестира голяма част от средствата си в нови таланти и млади изпълнители”, изрази гледната си точка на продуцент Мария Илиева, която стои зад дебютите на няколко български таланти.

„Интернет пространството все повече се превръща в поле за изява на творците и изпълнителите и за това обществото и държавата им дължат адекватна закрила. Държавата  следи за спазването на закона чрез своите компетентни институции и когато те си вършат работата, критиките са неуместни.” каза изпълнителният директор на ПРОФОН.

 
По темата: