Програма „Христо Ботев“ излъчва на живо концерт на Георги черкин

На 13 май в зала „България”  Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни

Токата от Димитър Ненов в оркестрация на Лазар Николов,

Концерт за пиано и оркестър № 5 от Сен-Санс със солист  Георги Черкин и симфония „Фауст” от Лист( версия без хор). Диригент – Алексей Измирлиев.

Концертът се излъчва директно по програма „Христо Ботев” от 19.00 часа.

Билети  на касата на  „Кантус фирмус” в залата и  по интернет – на www. Ticketsbg.com !

Алексей Измирлиев (1951) учи дирижиране в Държавната музикална академия при проф. Константин Илиев и при Добрин Петков. По-късно е избран от Министерството на културата като първия български стипендиант на DAAD (Немска Служба за Академичен обмен) в Германия. Получава майсторска диплома във Висшето училище за музика в Мюнхен в класа на проф. Херман Михаел. Специализира при Серджу Челибидаке в Германия, Франко Ферара и Карло Мария Джулини в Академия ”Киджана” (Сиена). През 1980 г. е отличен с трета награда на диригентския  конкурс „Виторио Гуи” във Флоренция.

Алексей Измирлиев започва диригентската си кариера във Варненската филхармония, а в последствие и в Русенската филхармония. Дирижира Фестивалния симфоничен оркестър, основава и става първи музикален директор на Новия симфоничен оркестър, както и музикален директор на Българския камерен оркестър.

В периода 2001-2007 е музикален директор на Симфоничния оркестър при Националния университет в Сан Хуан (Аржентина). През 2004-2005 е музикален директор на Филхармоничния оркестър в Мендоса (Аржентина).

През 2008 г. е  главен диригент на Оперно-филхармоничното дружество в Русе, а от октомври същата година е диригент на Българския камерен оркестър в Добрич.

Алексей Измирлиев дирижира голяма част от българските симфонични и камерни оркестри, както и оперни театри. Дирижира реномирани оркестри в чужбина.

Извоювал си е добра репутация като оперен и симфоничен диригент в Германия, Испания, Франция, Италия, Чехия, Швейцария, Румъния, Латвия, Русия, Унгария, Индия, Филипините, Сингапур, Китай, Хонгконг, Япония, Аржентина, Бразилия, Боливия, Перу, Чили и в прочути зали като „Изуми хол” в Осака, „Аудиторио насионал” и Театро „Монументал” в Мадрид, Аудиторио „Мануел де Файя” в Гранада и др.
Работи с композитори като Ханс Вернер Хенце, Лучано Берио, Янис Ксенакис и др. Богатият му репертоар обхваща творби от предкласиците до най-съвременна музика.

От октомври 2010 г. е главен диригент на Държавна опера – Пловдив.

Георги Черкин е роден през 1977 г. в София в семейство с музикални традиции. Още на шест години започва да свири на пиано и година по-късно е приет в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София, където до завършването си учи при Антонина Бонева. През 1996 е приет на първо място в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София, където продължава обучението си при проф. Атанас Куртев. През периода (1997–1999) специализира в престижната академия “Санта Чечилия” в Рим при един от най-реномираните преподаватели в Италия, Серджо Пертикароли, дипломирайки се с огромен успех.

Георги Черкин е изнасял концерти в престижните световни зали Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др.

Репертоарът му включва много концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал със Софийската Филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Класик ФМ М-Тел оркестър, Симфоничен оркестър “Билкент” в Анкара, Оркестър на Санта Чечилия в Рим и др. под диригентството на Емил Табаков, Милен Начев, Георги Димитров, Станислав Ушев, Йордан Дафов, Хория Андреску, Овидиу Балан, Мигел Граса Мора и др. През сезон (2007-2008) открива престижния фестивал “Европалия” в Брюксел, изпълнявайки Фантазия за пиано, хор и оркестър на Лудвиг ван Бетовен с Букурещката филхармония “Джордже Енеску” в световноизвестната зала Palais des Beaux Arts.

През последните години е награждаван многократно за принос в развитието и популяризирането на културата в страната. Победител е на международните конкурси “Панчо Владигеров” (2003) в Шумен, „Premio Sassari” (1999) в Италия и “Млади музикални дарования” (1994)  София.

Виж секцията на „Христо Ботев“ в Slusham.com – слушай на живо и гласувай за радиото!

 
По темата: ,