Прочети ексклузивното интервю, което Лех Валенса даде за PRO.BG

Лех Валенса: „Горбачов е много мил и добър човек”

Интервю с носителя на Нобелова награда за мир и бивш президент на Полша Лех Валенса, ще излъчи PRO.BG тази вечер като част от „Лицата на промяната”.

Валенса прие репортера на „Новините” Вяра Деянова и оператора Красимир Първанов в кабинета си. Бившият лидер на Полша дава интервюта само в определени дни от годината.

Оказа се, че екипът на PRO.BG е единственият от източноевропейските медии, който е успял да се срещне с него тази година. И не само това – вместо обичайните 15-20 минути, той отдели цели 40 за българския екип.

ВЯРА ДЕЯНОВА – Господин Президент, преди близо 30 години, имахте смелостта да изкрещите истината вместо да премълчава лъжата. Как си обяснявате вашата роля. Защо точно Вие отворихте очите първо на работниците от корабостроителницата Ленин, после и на цяла Полша?
ЛЕХ ВАЛЕНСА – „Знаете ли, не се мъча да си дам отговор на този въпрос. Така се стекоха обстоятелствата. Както се случва с много неща в живота – въпрос на случайност. Човек попада в определен момент в подходящата ситуация и постига много. Това се случи и с мен. Само Господ знае защо.“
ВЯРА ДЕЯНОВА – Защо точно в Полша се преобърна историята?
ЛЕХ ВАЛЕНСА – „Такава е съдбата на Полша. Между Германия и Русия често трябваше да се браним. Така се стигна и до борбата ни за демокрацията. Само Господ Бог знае защо точно тук се случи. Аз лично все още нямам обяснение.“
ВЯРА ДЕЯНОВА – Вече няколко пъти споменавате Господ, когато застанахте начело на работническата стачка, лично на Вас вярата в Бог ли ви помогна да не се откажете и да стигнете до край?
ЛЕХ ВАЛЕНСА – „Както Полша през цялото си съществуване е имала изключително тежки моменти, така и за минах през силни изпитания. Да, без вяра няма и борба. Имах за пример собствената ми страна. Полша не е била на картата над сто години. Бяха ни разделили на парчета. Но дойде и мигът на нашето издигане. Защото се молихме“.
ВЯРА ДЕЯНОВА – Освен вярата, интуицията какво Ви подсказваше?
ЛЕХ ВАЛЕНСА – „Бях доста амбициозен. И когато моят кораб вече заплува в живота, се оказа, че амбицията и съдбата ми се срещат. Исках да докажа, че моят народ живее в лъжа. Логично – станах опозиция на властта. Желанието да се боря за истината ме водеше през цялото време. Така бях възпитан – щом не съм съгласен с нещо, трябва да стана негов коректив.“
ВЯРА ДЕЯНОВА – Въпреки еуфорията и решителността, тези които ви последваха не се ли притесняваха, че дори и най-добрият сценарий няма да бъде краят на комунизма?
ЛЕХ ВАЛЕНСА – „Разбира се. Аз самият също мислех, че тази борба ще е по-дълга. Протестите през 80-та година бяха само началото. Но всеки етап и всяка битка ни преместваха към свободата.“
ВЯРА ДЕЯНОВА – А не смятате ли, че комунизма умря, защото просто не проработи?
ЛЕХ ВАЛЕНСА – „Да, така е. Комунизмът не се доказа. Колкото повече светът се развиваше, толкова повече тази система изоставаше.”
ВЯРА ДЕЯНОВА – Без гнева на работниците от корабостроителницата „Ленин” нямаше да падне и Берлинската стена. Какво се случи, обаче извън внушителната сцена със събарянето на Стената?
ЛЕХ ВАЛЕНСА – „Берлинската стена нямаше да падне, без победата на „Солидарност” в Полша. Сега, когато гледаме снимки и кадри от събарянето на Берлинската стена те ни изглеждат красиви, но в моята борба това беше най – трудният момент. Това беше най-трудният период в живота ми. Най – опасният момент по пътят към свободата. Спомнете си, Берлинската стена падна, защото жителите на ГДР масово бягаха в западна Германия. Докато ние тук в Полша едва се държахме на краката, немците бягаха панически. Те, обаче имаха късмет, че аз не бях на мястото на Горбачов. Добре щях да ги наредя. Вижте, бягството за мен няма нищо общо с героизма.“
ВЯРА ДЕЯНОВА – Да ви разбирам ли, че според вас Перестройката на Горбачов не е донесла истинската промяна в Русия? Вие критикувал ли сте Горбачов очи в очи?
ЛЕХ ВАЛЕНСА – „Ние сме приятели. Обичам го. Отначалото му казвах, че не е успял. В нищо не е успял. Искаше да реформира – нищо не реформира. Веднъж след като пийнахме малко вино го попитах, иначе разговорът не вървеше, та казах му, ти изневери ли на комунизма? Нали си интелигентен, мислиш ли, че комунизмът се подлага на ремонт? Горбачов се изчерви, ядоса се и нищо не каза. Вижте, той или може би предаде комунистическата идея, а може би просто е наивен. Но не направи нищо. И слава Богу. Ако беше успял, щяхме да имаме по – благ комунизъм. Такъв е Горбачов – много мил и добър човек.“
ВЯРА ДЕЯНОВА – След върха обаче има и път надолу. Бяхте лидер на „Солидарност”, напуснахте го, после първият демократично избран президент на Полша, но не успяхте да се преборите за втори мандат.
ЛЕХ ВАЛЕНСА – „Аз изпълних своя план. И проверих върху себе си колко успешни са идеите ми. Поколението ми под мое ръководство имаше три задачи. Първата беше да преборим съветския монопол чрез друг монопол. Формулата беше ясна – колкото сме повече – толкова по-близо ще се преборим със съветския монопол. Това, обаче не е всичко. Важно е човек да усети и кога да се откъсне от собствения си монопол. За да не извърши същите грешки на съветския комунизъм. Трябваше да внимавам да не стана двойник на Сталин или Кастро. А аз доказах, че демокрацията може да смени такъв голям човек като мен. Дали можеше по-добре да се случат нещата? Май не.“
ВЯРА ДЕЯНОВА – Доволен ли сте от страната ви днес, 30 години след като започнахте промените? Сбъднатата мечта е не по-малко предизвикателство от борбата за нея.
ЛЕХ ВАЛЕНСА – „Ако някой преди 20-30 години ми беше казал, че ще доживея да видя днешна Полша, щях да съм най-щастливият човек в галактиката. Но когато видях с очите колко шансове сме пропуснали – не, не съм доволен.“
ВЯРА ДЕЯНОВА – Казвате, че гледната точка зависи от мястото на сядане. На правилното място ли седи Европейският съюз?
ЛЕХ ВАЛЕНСА – „ Ще използвам пример от моята професия – дядовците ни са измислили велосипеда, мотоциклета, но сега се возим със самолети. Нали така? Тоест ние, както Европейският съюз, така и Полша трябва непрекъснато да мислим как да се движим напред. Времето лети, а липсата на решения поражда кризите – банковата криза вече ни загрози. Видно е, че не сме подготвени, защото това е глобален проблем. Не е само проблем на американците. Трябва бързо да се направи нещо, защото чака следващата криза. Трябва икономиката на всички държави да се преустрои. Липсата на решения поражда кризи. Ако не вземе правилното решение, какво ще стане с нас по-малките? Ами ако старите и по-големи държави членки на ЕС се върнат назад към национализма? А тогава ни чака анархия.

Интервюто с Валенса, ще се излъчи тази вечер от 18:45 в „Новините” на PRO.BG.

 
По темата: