Птичките го правят, вие – също! Уикенд на Св. Валентин по Viasat History

УИКЕНД НА СВЕТИ ВАЛЕНТИН: 12- 14 февруари

Птичките го правят, и пчелите – също, както и монарсите, политиците, музикантите и обикновените смъртни… През този най-романтичен уикенд в годината се присъединете към нас и се насладете на няколко изумителни истински любовни истории от миналото…

Мария Калас: живот и смърт в името на изкуството и любовта
12 февруари от 19,00 ч.

Когато Калас изпълнява „Тоска” в Ковънт Гардън през 1964 година, едва ли си е давала сметка за значението на този момент за кариерата и живота й. Това е последната роля, която изпълнява на сцена: огромен успех и изключително постижение в света на оперното изкуство на двадесети век, но и началото на края за оперната дива. Следват загуба на самочувствие, на глас и на любов. Централно място в документалния филм заемат именно легендарното представление на „Тоска” на Франко Дзефирели и сходствата между тази драма и собствената необикновена история на самата Мария Калас. Използвани са редки архивни кадри, богата документална информация и снимки, а сред допринеслите за създаването на продукцията са Дзефирели, Тито Гоби (нейният Скарпия) и Пласидо Доминго.

Страданието „любов”
12-14 февруари от 20,00 ч.

Брачна връзка за цял живот, основана на вярност и всеотдайност, или непрестанно търсене на нови и необуздани сексуални изживявания? Поредицата от шест епизода, представена от историчката Аманда Викъри, анализира вечния конфликт между сърцето, копнеещо за страстни, драматични и еротични преживявания, и ума, изискващ разумна, осъзната и балансирана връзка с равнопоставен партньор. От любовта в древните замъци до днешните любовни отношения в апартамент и появата на образа на Бриджит Джоунс поредицата изследва любовния живот на хората през последните 800 години, как се е зародила необходимостта от романтика, защо тези емоции продължават да управляват и днес стремежите и желанията ни и каква е алтернативата на романтичната любов.

Сноудън и Маргарет: истината за една кралска сватба
12 февруари от 21,00 ч.

Тони Сноудън е сред най-ярките и обаятелни личности през 60-те години на миналия век – талантлив фотограф, който очарова всички около себе си. Принцеса Маргарет, сестра на кралица Елизабет Втора, е сред най-желаните за съпруга млади жени в света. Семейство Сноудън се превръщат в символ на „Лудите 60-те години”, както и несъмнено в най-бляскавите и модерни представители на кралската фамилия. През 1978 г. обаче нестабилният им брак е разтрогнат след скандал, като този развод е първият в династията през последните повече от 400 години. Вината по онова време е хвърлена върху принцеса Маргарет, докато Тони е смятан за неоправдания съпруг.

Жена в любов и война – Вера Бритън
13 февруари от 19,00 ч.

През 1914 година Вера Бритън е млада, влюбена и подготвяща се да учи в Оксфорд. Четири години по-късно нейният живот, както и животът на цяло едно поколение, към което принадлежи, е променен така, както едва ли някой е можел да си представи. Във войната загиват много нейни приятели, а самата Вера – като медицинска сестра доброволка в Лондон и на фронта, е очевидец на ужаси, разбили на пух и прах идеалистичните й представи за „справедлива война”. Позовавайки се на писмата, спомените и известната автобиография „Завет на младостта” на Вера английската актриса Джоу Бранд разказва за Първата световна война, видяна през очите на една жена.

Тайната любовница на Дикенс
13 февруари от 21,00 ч.

Към 1857 г., когато започва историята в тази документална драматизация, Дикенс вероятно е най-прочутият жив англичанин. Не само е най-продаваният английски автор на всички времена и социален реформатор, но именно той създава, в общи линии самосиндикално, викторианския идеал за щастливото семейство. В същото време обаче изоставя съпругата си и има страстна и отчаяна тайна любовна връзка с Нели Търнан, 18-годишна актриса, достатъчно млада, за да му бъде дъщеря. В документалния филм Чарлс Данс е в ролята на детектив, който посещава места от този период от живота на писателя и разговаря с петима експерти по Дикенс. Наред с това филмът включва драматизации на основни моменти от живота на романиста.

По стъпките на Вивалди
14 февруари от 19,00 ч.

Всеки познава „Четирите сезона” на Вивалди. Изпълнявани са толкова често, че дори не се замисляме за това как са били създадени. Тази музика и нейният композитор обаче споделят силно емоционална история. Антонио Вивалди е бил надарен с много таланти композитор и диригент, импресарио и театрален директор, Водел скандален живот, изпълнен с конфликти, и имал връзка с поне една от ученичките си – Ана Гиро. Бил наричан „Червения свещеник” поради цвета на косата си. Филмът е хроника за живота и музиката на Вивалди посредством исторически документи и негови ръкописи на фона на бляскавия артистичен живот във Венеция през 18 век. Вивалди символизира фантастичната музика от ерата на италианския барок, с прочути кастрати и диви, и предвождана от венецианска олигархия, в която църквата имала водеща роля. През 1740 г. Вивалди напуска Венеция и заминава за Виена. Не са ясни причините за това, но той умира във Виена година по-късно, напълно разорен. Върху гроба му е имало само простичка табелка. Оттогава насетне много музиканти посвещават кариерата си на разбирането и интерпретирането на неговата музика и творческо наследство.

Влюбен в Барбара
14 февруари от 21,00 ч.

Документалният филм е портрет на Барбара Картланд – постигналата феноменален успех със своите бестселъри Кралица на любовния роман. Тя е най-плодовитата и с най-много продадени книги авторка на своето време, написала повече от 700 романа, и първата писателка, заела едновременно места № 1 и № 2 в списъка на най-купуваните книги в САЩ. Нейните истории за страстна любов се продават буквално във всички страни по света. Барбара Картланд е била едновременно с невероятна жизнена сила, но и парадокс като личност. Изумително енергична, взискателна и всеизвестна с това, че обичала да командвала, тя в същото време е защитавала идеята, че жените трябва да се подчиняват на мъжете. Но отвъд романтичната фасада се крият действителни и трагични истории от собствения й живот. Филмът ни представя несподелените и изгубени любови на Барбара и разкрива как, потапяйки се в света на романтичните изживявания, тя всъщност е търсела бягство от мрачната действителност.