Пускат Радио Кърджали – инфо и снимки

Най-новата, девета регионална радиостанция от семейството на БНР – радио „Кърджали“ – Гласът на Родопите бе открита на 9 май 2016 г. на булевард „България“ 74 в сградата на бившия Окръжен народен съвет. В присъствието на изпълнителния директор Михаела Божидарова лентата прерязаха генералният директор на националната медия Радослав Янкулов, директорът на регионалното радио Красимир Ангелов и кметът на община Кърджали, която предоставя помещенията за студиата и апаратната на радиото. На церемонията присъстваха кметове на общини, зам.областния управител, председатели на общински съвети, депутати, партийни лидери, много ръководители на държавни институции, граждани.

През последните два дни много често ме питаха защо ни е нужно радио „Кърджали“. Аз си мисля, че то е нужно, защото този край, в който живеем всички ние, е също част от България и в него живеят български граждани. Те обичат Родината си не по-малко от другите. Нужно е за да знаят хората, че не са сами и че зад тях стои българското общество, което инвестира в новата регионална радиостанция чрез Българското национално радио, каза директорът на местната радиостанция Красимир Ангелов, председател на местното журналистическо дружество „Мара Михайлова“. Нужно е защото тук живеят хора от различни етноси и различни вероизповедания. Така нареченият български етнически модел не е даденост – за мира, за спокойствието, за взаимното уважението са нужни постоянни усилия, човещина и преди всичко добронамереност. Житейският опит ни убеждава, че всички конфликти се разрешават когато хората си говорят, обсъждат заедно своите проблеми и заедно търсят начин да ги разрешат.

Извинявайте, че чак сега успяхме да дадем живот на тази радиостанция, каза развълнувано генералният директор на БНР Радослав Янкулов. Защото Кърджали и хората в този регион винаги са заслужавали да имат отношение и да имат досег до информацията, до разнообразието и новините, слушайки в българския ефир която и да е радиостанция. Имам чувството обаче че именно нашето радио тук има една малка преднина. Днес сутринта когато започна излъчването ни тук на радиопрограмата в 9 часа и след като пожелахме успешен път на колеги, долу на входа се запознах с Гюлбие. Тя се оказа жителка на Слънчоглед, дошла специално за откриването на радиото, каза Янкулов особено развълнуван през сълзи.

Ако днес свързваме 9 май с Деня на Европа, Кърджали вече ще празнува Деня на Европа и като ден на радио Кърджали. аз се радвам, че в Кърджали стъпва още една институция в лицето на БНР, каза кметът на общината инж. Хасан Азис. Винаги съм се борил тук да има повече представители на националните институции.

След официалната част гости и журналисти посетиха студиото, в което водещите четат новините и водят предаванията. Пред микрофоните застанаха кметът Хасан Азис и общинският съветник от БСП Милко Багдасаров.

Водещата Станислава Георгиева откри програмата с актуалните местни новини. В началото Радио Кърджали ще има тричасова собствена програма на български език, като в следващите години продължителността ще нараства съответно на 6, 12 и 18 часа. Приоритет ще бъдат местните политически, социални и икономически теми.

Стартът се забави заради обжалване на лицензията на СЕМ от представители на ВМРО. След като Върховният административен съд отхвърли претенциите, Радиото стана факт.

Радиостанцията е деветата поред в семейството на Националното радио. Ще излъчва всекидневно от 9 до 12 часа, през останалото време ще се комутира сигналът на „Хоризонт“ и Радио България. Освен актуалната информация програмната схема включва предавания за земеделие, икономика, бизнес, култура, музикални етюди от най-новата балканска музика. Сред външните автори са проф. Николай Овчаров и музикалният виртуоз Нешко Нешев.

Амбицията на екипа е да го направи най-атрактивната и слушаема станция в тази част на България.

Инфо: вестник Нов живот и БНР

Снимки: вестник Нов живот