Нова ТВ пуска радио NOVA FM?

В патентното ведомство в рамките на два дни са получени две молби за идентична регистрация от страна на две различни фирми. Става въпрос за марката „NOVA FM“. Едната заявка, на 22.07.2015 г. е подадена от „РТЕ НЕТ“ ООД, а другата, на 24.07.2015 г. – от „НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП“ АД.

Какво се крие зад тези ожесточени и „задкулисни“, от гледната точка на необявени публично, планове и действия?

Припомняме нелепата ситуация в ефира – на 101.1 FM в София излъчва bTV Radio. Точно до него, на най-подходящата честота за целта, слушаме Радио Нова. Незапознат посетител на столицата логично би помислил, че това е ефирът на Нова ТВ. Станцията жужи досами bTV Radio, а след нея се намират „Хоризонт“, Радио Фокус, Дарик – публицистичният „кът“ на столичния ефир.

Уви, обаче, Радио Нова не е нито на Нова ТВ, нито е публицистично. Честотата „промива мозъците“ не с интелектуални словоплетства, а с електронна музика.

Дали се мъти погребването на Радио Нова – и най-накрая на неговата честота ще стартира най-подходящият аналог със същото име, или точно обратното? Дали Нова ТВ и Радио Нова воюват пред патентното ведомство за една и съща марка или в „задкулисно съглашение“ ще дръпнат шалтера на електронната трибуна?

Вижте версията на форума BGTVTalk, където първо лъсна скандалният факт за „марковото надцакване“ –

„Нещо интересно става: на 24.07.2015 са били пуснати документи от Нова Броудкастинг Груп за регистрция на търговска марка с името „NOVA FM“. Само два дни по рано, на 22.07.2015 пък са били подадени документи за регистрация на марката „NOVA FM“ от фирмата „РТЕ НЕТ“ ООД, която пък е собственик на новото-старо радио „АУРА“, и е една от фирмите на Communicorp Group, които държат сегашното радио „НОВА“ и БГ Радио (една група има няколко фирми, на които са издадени лицензиите за различните радиа, това и БТВ го правят). Сегашното радио „НОВА“ се държи от друга фирма на – Communicorp „Радио Контакт България“ ЕООД. Подадените документи и от РТЕ, и от Нова Груп са само за словни марки без изображения. Домейна novafm.bg пък е бил регистриран от „РТЕ НЕТ“ ООД още на 02.07.2015. Та нещо много ми намирисва тая работа, дали пък не се подготвя врътка между Нова ТВ и Communicorp с цел да се излюпи копие на БТВ Радио в София? Те и без това в момента са си големи партньори. Защото всички честоти за София вече са раздадени и единствения вариант на Нова ТВ е да ползват честотата на сега съществуващо радио, в момента Класик ФМ са така, ползват честотата на СУ.“