Радио Стара Загора празнува 80 години с изложба и голям концерт

Радио Стара Загора става на 80 години – датата на неговото раждане е 21 май 1936 г. Тръгва с известния по онова време поет, художник, театрален деец и режисьор и пр. Сирак Скитник, който тогава е директор на Държавните съобщения.

Експонатите в изложбата са технически реликви, които са останали от основаването му, съхранени до днес, и сега могат да се видят във фоайето на Радиото, разказва главният редактор Здравко Георгиев. Един от най-ценните експонати в нея е микрофон „Филипс“ от 1936 г. На него е говорила Мара Шопова, която е водила програма през тази година, майка е на големия български артист Наум Шопов. Тя е първият говорител на Радиото, първият човек, който сяда пред микрофона на Радио Стара Загора.

Имаме портативен телефон от 1928 г., радиофон от 1937 г. – това е първото радио, което сме намерили и което е от първото студио на Радио Стара Загора. То се е намирало в хубава стара сграда, съборена вече, разбира се, на мястото на Универсалния магазин – по-възрастните старозагорци помнят тази сграда.

Имаме и портативен микрофон от Репортер-2 от 1956 г., на който е направен запис с първия космонавт Юрий Гагарин, който е бил на посещение в Стара Загора. Почти колекционерска рядкост е роялът „Бернщайн“, донесен от немската армия и използван в Радиото по време на пребиваването й в града. След допитването във фирмата производител, разбрахме, че в света са останали много малко инструменти от тази марка. Това е малък салонен роял, който посетителите на изложбата ще видят.

В изложбата е показано радиото от една култова кола „Шевролет –Импал“, модел от 1967 г. , което е било запазено.

Изложбата е отворена от 10 до 18 часа всеки ден за посетители и всеки, който желае да види тези реликви – частици от Радио Стара Загора, които се вписват в неговата 80-годишна история. А на 21 май, събота, от 19 часа ще се състои голям концерт на Военния биг-бенд с Милица Гладнишка и Орлин Павлов в центъра на Стара Загора, на открита сцена. Концертът ще бъде кулминацията на празненствата, свързани с честването на 80-годишнината на Радио Стара Загора.

Инфо и снимка: NBP.bg

 
По темата: