Радио Зорана отрича скандал с Пайнер Мюзик

От радиото разкриха още, че имат договор с ПРОФОН

На 1 септември 2012 г. в столичния ефир стартира новото радио за българска музика „Зорана“. То се излъчва на мястото на Радио Романтика – медия с 11-годишна история.

През последните шест години по „Романтика“ звучеше поп-фолк. В началото на август „Романтика“ бе закрито, а на честота 87.6 FM стартира българска поп музика и анонс „Очаквайте новото Радио Зорана“. В същата седмица по Радио Вероника спря да се излъчва музика от каталога на „Пайнер“.

Това ни провокира да се зачудим дали „Пайнер Мюзик“ са прекратили отношенията си с „Романтика“ и „Вероника“, като са предоставили каталога си за излъчване само на радио „Веселина“.

От Радио Романтика (вече Зорана – екипът е същият) са видели въпросите ни и писаха до Slusham.com. Димитър Геновски, музикален редактор и водещ на предаване по „Зорана“, предложи следното – „В статията видях, че имате въпроси относно новата станция. С удоволствие ще отговорим. Моля, изпратете ми въпросите си за радио Зорана.“.

Вижте по-долу въпросите, които зададохме, както и отговорите от екипа на „Зорана“. В кореспонденцията става ясно какви са отношенията на „Зорана“ с „Пайнер Мюзик“, ще се завърне ли дългогодишната водеща на вечерните предавания по „Романтика“, както и дали „Зорана“ има договор с ПРОФОН (сдружение лицензиращо публичното използване на музика). Последният въпрос бе провокиран от факта, че „Романтика“ се бяха отказали от услугите на ПРОФОН в момента, в който решиха да стартират излъчването на поп-фолк преди шест години.

Следват въпросите от Slusham.com и отговорите от екипа на Радио Зорана.

– Защо бе взето решението да бъде закрито радио „Романтика“? Слаб интерес към поп-фолк музиката или проблеми с „Пайнер мюзик“? Имаше ли избор радио „Романтика“ дали да продължи да излъчва песните от каталога им или това право ексклузивно получи радио „Веселина“? Можете ли като цяло да дадете коментар – коректно ли бе постъпено с радиата „Романтика“ и „Вероника“, които в един и същи ден (или седмица) спряха „поради някаква причина“ музиката на „Пайнер“? Тази причина е важно да се знае.

Идеята за радио „Зорана” се роди преди около половин година. След консултации със специалисти, ние направихме голямо маркетингово проучване, за да разберем от какво имат нужда слушателите в София. Видяхме, че интерес към поп-фолка има, но хората търсят тази музика по-малко по радиото и повече вечер в клубовете. Проучването показа още, че в момента българската поп музика е в бум. Взехме логичното решение да увеличим своята аудитория. Прекратяването на договора ни с „Пайнер Мюзик” беше напълно коректно и взаимоотношенията ни с тях са приятелски и към днешна дата. Музикалният подбор в радио Зорана е свързан с новата българска поп музика и поради това не се е налагало да избираме дали да излъчваме песните от каталога на „Пайнер Мюзик“. Не мога да коментирам дали конкретна станция има ексклузивитет – това са техни бизнес отношения и е добре да попитате самите тях.

– Ще има ли предавания по радио „Зорана“ и какви ще са те? Кои ще са водещите? Как се казваше водещата на вечерния блок по „Романтика“, ако не е тайна, и ще се завърне ли тя в ефир? Евентуално ако знаете и някакви по-точни дати кога ще стартират предаванията… ще сме благодарни да дадете повече информация и за предаването, което вие ще водите (Димитър Геновски – бел.ред.).

Радио „Зорана” ще има предавания. Програмата ще се развива постепенно, като ще залагаме на авторски предавания. Нямаме амбиции да създадем блокове, в които водещите да четат новини от интернет. На 7-ми септември ще започне излъчване първото ни предаване, чийто промо сигнал вече е в ефир. Казва се „Поп Топ” – в него ще гостуват популярни личности от музиката, киното, театъра, спорта и модата, включва и класация на българските песни. Гласуването в нея ще става онлайн.

Водещата се казва Елеонора Славова и е професионалист с 11 години опит в радиоефира. Тя ще има свое предаване – „Ало, Обичам те”, което ще започне излъчване на 29 септември и ще звучи всяка събота и неделя между 20 и 21 часа. В него слушателите ще имат възможност да се обаждат и записват любовни послания към любимите си хора, които Ели ще им предава по телефона и ще излъчва в ефир.

– Има ли към момента радиото договор с ПРОФОН, след като преди шест години „Романтика“ се отказа от услугите им? Можете ли да излъчвате всички български изпълнители, които пожелаете или имате договори с конкретни продуценти?

Радио „Зорана” има договор с ПРОФОН и може да излъчва всички български и световни изпълнители. Форматът ни е за българска модерна поп музика и съответно ще излъчваме само българските артисти. В това отношение нямаме ограничения. Освен наложените звезди и хитове, ние ще подкрепяме и изгряващите изпълнители, които имат качествени проекти. Ние подкрепяме българската музика, като я разпространяваме и като заплащаме за излъчването й.

###############

С две думи „новина“ и скандал, по думите на „Зорана“, няма. Излиза, че прекратяването на излъчването на поп-фолк от „Пайнер Мюзик“ по „Вероника“ не е обвързано със закриването на „Романтика“.

От Радио Зорана разпространиха във Фейсбук интересни снимки от процеса по записване на новия джингъл – изпят от Лазар Кисьов и с композитор Алекс Нушев.

На снимката, от ляво надясно:  Калина Николова (управител на Романтика ЕООД и Радио Зорана), Лазар Кисьов (певец), Алекс Нушев (композитор), Димитър Геновски (музикален редактор и водещ).