Рай на Земята – добре дошли в Кувейт с „Темата на Нова“

Събота, 9 януари, 19:30 ч. в „Темата на Нова”: >Кувейт
автор: Райчо Чапразов

От създаването си през 1613 г. до днес Кувейт се управлява от представители на фамилията Ал Сабах. Едно от малкото неща, които се знаят за страната, е това, че е единствената в Залива, в която има парламент. Там влизат 50 депутати и от 2006 г.  жените имат право да гласуват.

До средата на 20-и век Кувейт е една от най-бедните арабски държави с няколко училища и една единствена болница. В периода 1960-1970 г. страната натрупва огромни средства от експорта на нефт. Голяма част от тях са вложени в социалната сфера – здравеопазване, образование , електроенергия , вода и телефон стават безплатни за всички кувейтци, а емирът често  прави подаръци на поданиците си под най-различна форма – опрощаване на жилищни заеми, солидни чекове при новородено дете и сватба.

Днес Кувейт е част от Съвета за сътрудничество. За 30-ата сесия на съвета целият град беше опасан с охрана. За пристигането на всички гости бяха затворени улици. За неудобствата , които причиняваше охраната на своите граждани, всички те бяха уведомени по мобилните си телефони, а към телефонните им сметки бяха прибавени безплатни минути за разговор на стойност 25 динара…

 
По темата: