Референдум от Шоуто на Слави – въпроси, подписка, пунктове

„Шоуто на Слави“ инициира референдум за промяна на политическата система. Сред въпросите е да бъдат ли депутатите 120. На 9 ноември, понеделник Тошко Хаджитодоров, Иво Сиромахов и Филип Станев от комитета внесоха в Народното събрание уведомление за започване на подписка за свикване на национален референдум, съобщиха от шоуто на Слави Трифонов.

Ето и предлаганите шест въпроса в допитването:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде 1 лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Събирането на подписи ще започне в 10.00 часа на 10 ноември. В срок от 3 месеца трябва да бъдат събрани и внесени в Народното събрание 400 000 реални подписи.

„В инициативата ще се включат стотици доброволци от цялата страна и чужбина, които се свързаха с нас. Сериозна помощ ще ни окажат нашите основни партньори от Гражданско движение ДНЕС. Местата, на които ще може да се подпишете, ще бъдат обявени на нашия сайт. Може да ги намерите и на Фейсбук страницата на референдума“, уточниха от „Шоуто на Слави“.

Предаването излъчва специално издание, посветено на темата на 9 ноември, понеделник. Озаглавено е „Живот напразно?“.

Информация за включване в референдума ще откриете тук.

По инфо на Dir.bg