Рено-Гарсия Фонс квартет рисува южни музикални картини в София!

Среща с въображаемия свят Рено-Гарсия Фонс и неговия квартет на 6 февруари в зала “България” със специалното участие на фламенко танцьорката Сабрина Ромеро

След три седмици българската публика ще има възможност да се разходи из света на виртуозния басист Рено-Гарсия Фонс, който ще ни отведе на юг, следвайки  въображаемата линия, свързваща Средиземноморието, Латинска Америка и Ориента. Пътешествието ще се осъществи с помощта на квартета на Рено-Гарсия Фонс – Давид Венитучи – акордеон, Кико Руис – китара, Паскал Роландо- перкусия, а специалното участие на фламенко танцьорката Сабрина Ромеро ще изпълни картината и ще направи преживяването незабравимо.

Като всеки велик музикант Рено-Гарсия Фонс гледа скромно назад във времето и обяснява как е започнал да свири на контрабас: “Срещата ми с контрабаса беше любов от пръв поглед. От няколкото минути, прекарани с контрабаса на един приятел разбрах, че това е инструментът, на който щях най-пълноценно да се изразявам отсега нататък.

Инструментът разбуни въображениео ми – започнах да си представям, че контрабасът изразява универсалната музика. С него можех да свиря класическа музика и джаз, но ме доближаваше и до уърлд културата, която винаги ме е въодушевявала. Учители ми бяха Жан-Пиер Ложеро – солист в парижката опера и великият Франсоа Рабат.

След петгодишни занимания, навърших 21 г. и поех своя път – опитвах и  преобразувах своята техника като изучавах, търсех и черпех идеи от средиземноморската, индийска, арабска, афро-латинска традиция, джаза и съвременната камерна музика.”

Виртуозният изпълнител създава своя стил като подхожда непреднамерено към инструмента и разширява хоризонта му. Това е възможно и посредством специалното модифициране на инструмента.  “Стана ясно, че  подходът ми е непреднамерен и новаторски, като водещ винаги е бил стремежът ми да превърна контрабаса в пеещ солов инструмент. С тази цел и добавих пета струна във високия регистър на инструмента, за го отворя, без да променям автентичното му звучене.

Отделно от техническите умения и инструменталното изпълнение аз винаги съм искал да творя и да споделям музика без стилистични и жанрови граници, която хвърля мостове между джаза, класиката и традициите на Средиземноморието, Ориента и Латинска Америка – музика, която плава между тези светове и ме вълнува дълбоко.”, споделя Рено-Гарсия Фонс.

А вдъхновението му винаги са били:” не толкова от великите майстори на баса, колкото от хора като Пако де Лусия, Джон Коултрейн, Астор Пиацола, Джими Хендрикс.”

Пътешествието на юг с квартета на Рено-Гарсия Фонс с участието на фламенко танцьорката Сабрина Ромеро ще се случи на 6 февруари в зала “България” от 19:30 ч.

Концертът на Рено-Гарсия Фонс La linea del Sur се осъществява с любезната подкрепа на Френския институт в София.

Допълнителна информация за музикантите, съпътващи Рено-Гарсия Фонс:

Кико Руис – фламенко китара
”Животът ме срещна с китарата, китарата ме свърза с музиката, музиката с божественото, а божественото ми даде вкус към живота.”, разкрива пред нас отношението си към света и музиката китаристът Кико Руис. Кариерата му започва на 11 годишна възраст, когато печели първа награда на конкурса за китара в Тулуза. Под вещото ръководство на маестро Маноло Санлукар и заобиколен от китариста Висенте Амиго и певеца Дукенде, Кико Руис израства като изпълнител, оформя своя стил на свирене и търси своя собствен глас.

През 1992 г. участва и печели китарния конкурс в Ним, на същата сцена като специални гости се качват и великите Камарон де ла Исла и Томатито тогава. През годинитеКико Руис работи в различни фламенко формации с имена като Дукенде, фамилията Монтоя, Хоселито, Ла Канастера, Есперанса Фернандес, Сепийо, както и с уърлд и джаз музикантите Жан-Марк Падовани, Виктория Абрил, Абед Азрие и Рено-Гарсия Фонс.

Давид Венитучи – акордеон

След като завършва консерваторията в родния си град Гренобъл, Давид Венитучи се впуска да изследва новите хоризонти на акордеона, като постоянно експериментира и разширява възможните граници на своето изпълнение. Той усъвършенства своето техническо умение, включва и комбинира класическите си познания с активно свирене на хроматични бас линии с лявата ръка. Така постепенно той оформя своето звучене, като за това допринася работата му в различни жанрове  – с Ани Фрателини в цирка, с Ромен Дидие и Франсиси Лемарке в областта на шансона, с Алфредо Ариас в театъра и с Серж Адам, Минино Гарай, Силвен Бьоф, Стефан Ушар и Рено-Гарсия Фонс в съвременния джаз.

Сабрина Ромеро – фламенко танц

Сабрина Ромеро е родена в Лион, но родителите й са от Андалусия. На 12 години печели международния конкурс за млад фламенко танцьор в Ним. Впоследствие доразвива таланта си като започва да пее и свири на перкусионни инструменти в групата Текамели, с която е свирила дълги години на мтожество сцени по света. Сабрина е танцувала в трупата на известния фламенко танцьор Хариер Латоре, а като певица и перкусионист в спектаклите „Rinconete y Cortadillo“ и „Triana“ на танцьора Хоакин Грило(познат от гостуването на септета на Пако де Лусия в София през 90-те) , в групата на певеца Дукенде и на Чикуело Форма. Понастоящем Сабрина Ромеро работи в съвместни  проекти на музикантите Хуан Кармона, Калооме, Фанфаре Чокарлия, Луис Винсбер и разбира се, Рено-Гарсия Фонс.

Билети за Рено-Гарсия  Фонс La linea del Sur може да намерите в мрежата на

Тикет Плюс (www.ticketplus.bg) в интернет и на касата на зала “България”, в Дюкян Меломан и много други каси (адресите на сайта на Тикет Плюс).

Фото, видео и аудио материали може да намерите на http://rgfons.jazz-plus.com

Официален сайт: http://renaudgarciafons.com

Виж изпълнения на Рено Гарсия Фонс: https://www.youtube.com/view_play_list?p=AE21900625DFA9A7&search_query=Renaud+Garcia+Fons