Рецепти от Дарин Стойков, участник в Мастър Шеф и собственик на пекарна

Дарин Стойков, участник в първото издание на MasterChef по bTV, предложи на зрителите на „Преди обед” изкусителни рецепти за делник и празник. Той сподели, че след участието си в кулинарния спектакъл е добил самочувствие за възможностите си в кухнята и животът му се е преобърнал на 180 градуса. Увереността при комбиниране на съставки, съчетаване на несъвместими вкусове и текстури е накарала кулинарния журналист да последва мечтата си и днес да е горд собственик на пекарна „Даро“ в центъра на София. Самият той припомни на зрителите, че още на първоначалните кастинги за MasterChef при въпроса какво би направил с голямата награда от 100 000 лева, той е бил воден от убеждението, че най-ценна е титлата, а материалната награда би му помогнала да превърне хобито си в професия. Две години по-късно това вече е факт.

Дарин покани екипът на „Преди обед” да опита авторските му рецепти за гурме сандвич с шунка, приготвена в кафе с техниката су вид и „романтичен” мъфин с червено вино, шоколад, канела и маслен крем. Кулинарът отчете тенденцията българите да се интересуват все повече от нетрадиционни рецепти, от произхода, качеството и свежестта на храната, която консумират. Именно затова той е избрал да премине от сферата на журналистиката, в която „храни въображението”, към готварския бранш, в който вижда и усеща резултатите от труда си веднага – от непосредствените реакции на доволните си гости. Пред екипа на магазинното предаване по bTV, Дарин Стойков сподели, че приготвя сам всеки компонент от гурме предложенията си и държи те да отговарят на високата летва, която MasterChef е поставил пред него. В същото време се отнася с уважение, както към сетивата на клиентите си, така и към продуктите, за да постигне изненада от вкусове, питателност и удоволствие от храненето. Като пример от практиката си посочи, че при приготвянето на сандвича с шунка и кафе, сосът, получен при обработката на месото, се използва като компонент в майонезения сос и му придава характерна нотка, обединяваща и балансираща цялостното преживяване.

Кулинарът от първия сезон на MasterChef пожела на зрителите на bTV сладък и ароматен месец на любовта, а на третото поколение хоби-готвачи – да покажат на Виктор Ангелов, Андре Токев и Петър Михалчев смелост, прецизност, страст и вкусове отвъд границите на възможното.

Гледай видео запис от интервюто онлайн