Рейтинг война: bTV или Нова „спечели“ избори 2014?

Нова е номер №1 в отразяването на изборния ден

За пореден път, през изборната вечер, Нова потвърди позицията си на най-предпочитана от зрителите телевизия в България по отношение на новини и актуални предавания. Това твърдят от самата медия и допълват – в деня на евровота българските зрители направиха още един избор – избраха медията, която да ги информира за всичко, случващо се в изборния ден. Резултатът е категоричен – Нова телевизия спечели доверието на българския зрител.

Според независимата международна пийпълметрична агенция Mediaresearch, изборното студио на Нова e било най-гледаното предаване в часовия пояс 17:30 – 00:50, отчитайки среден дял от над 20 % сред цялата телевизионна аудитория (4+). Водещата позиция на медията е потвърдена и сред аудиторията на активното население на България (на възраст 18-49 години).

„Тези резултати са вследствие на нашите усилия и промените, които направихме в Новини и актуални предавания през тази година. Те са  доказателство, че вървим в правилната посока – все повече зрители предпочитат независимите, обективни и професионални новини на Нова”, каза Дидие Щосел, Главен изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп.

Не на същото мнение са от bTV Media Group, които също разпространяват нарочно прес съобщение –

Изборното студио на bTV е категоричният победител на Евроизбори 2014

Българските зрители избраха категорично новинарския екип на bTV в изборната вечер. Те се довериха на интерактивния изборен форум с водещ Антон Хекимян, изпълнен с живи включвания и журналистически разследвания.

Данните на пийпълметричната агенция ГАРБ за периода 17,00 – 22,30 ч. доказват недвусмислено, че форумът на bTV е бил безспорният лидер в националния ефир в сравнение с предаванията на втората и третата по гледаемост телевизии (26,1 срещу  16,9 и  10,8 пункта при цялата аудитория и 22,8 срещу 13,9 и 7,1 пункта във възрастовата група 18-49 години).

ГАРБ  е единствената легитимна пийпълметрична агенция в България. Публикуваните от нея данни са официални и се използват от цялата рекламно–медийна индустрия в страната.

Резултатите от изборната вечер затвърждават трайната тенденция на ръст на доверието в bTV Новините. Пийпълметричните данни в последния месец недвусмислено показват драстичната разлика в броя на зрителите на централните емисии и растящата преднина на bTV. Все по-често аудиторията на bTV Новините в 19 ч. е над два пъти по-голяма от тази на прекия конкурент.

За подробни резултати от изборната вечер, моля вижте графиките.

***

След като от БНТ не могат да се похвалят с върхов рейтинг според която и да е от двете агенции, представят друг нюанс –

45 000 гледат БНТ онлайн в изборната нощ

Обществената медия разшири аудиторията си в деня на евровота

За поредна година зрителите се довериха на Българската национална телевизия и заложиха на професионализма на новинарския екип. БНТ разшири аудиторията си и в интернет пространството.

Над 45 000 посещения бяха отчетени на уебсайта на националната телевизия www.izbori.bnt.bg, където зрителите са гледали предаванията на БНТ1, БНТ2 и БНТ Свят онлайн.

За първи път по време на евровота националната телевизия направи своите последователи в Туитър и Фейсбук, свидетели в реално време на последните резултати, новини и реакции, както от България, така и от цяла Европа.

Тези които са пропуснали изборната нощ по БНТ, могат да я гледат на сайта www.izbori.bnt.bg .

В изборния ден обществената медия предложи пълно информационно покритие, съчетано със задълбочен и компетентен анализ. Единствено БНТ представяше резултати от две социологически агенции, а журналистите на медията следяха случващото се в страната и Брюксел.