„Родителят“ на демокрацията Лех Валенса говори пред PRO.BG

Интервюто ще се излъчи на 9-и ноември като част от поредицата „Лицата на промяната”

Лех Валенса – човекът, който промени историята. Полша – първата държава, която победи комунизма.

Какво се случи преди 20 години в Полша и света и как се чувства днес определяният от историята като „родител” на демокрацията в източния блок Лех Валенса ще научат зрителите на PRO.BG и Новините в понеделник, 9 ноември. Интервюто с бившия президент е част от „Лицата на промяната” – поредицата репортажи, в която Новините представят различната гледна точка на „героите от онова време”.

Валенса прие репортера на Новините Вяра Деянова и оператора Красимир Първанов в кабинета си, който се намира в старата част на град Гданск, където е офисът на неговата фондация. От месеци той не е имал медийни изяви. Всъщност бившият лидер на Полша дава интервюта само в определени дни от годината. Понякога не се появява пред пресата с месеци, а когато го прави, то е за кратко и след специален подбор на медиите, направен от неговия екип. Оказа се, че екипът на PRO.BG е единственият от източноевропейските медии, който е успял да се срещне с Валенса. И не само това – вместо обичайните 15-20 минути, той отдели цели 40 за телевизията. Това не се случи, обаче, за представителите на френския Канал 5 и Полската национална телевизия, които търпеливо чакаха своя ред.

Седнали в специалния „медиен кът” в кабинета на Валенса, бившият лидер и Вяра Деянова си поговориха на единствения език, на който той дава интервюта, а именно полски, за това какво означават днес думите солидарност и справедливост, защо точно в Полша се обърна хода на историята, отношенията между него и Михаил Горбачов, за Нобеловата награда за мир и за слуховете, че той има агентурно минало.

Откровената изповед на Валенса пред екипа за съжаление завършва не с надежда, а с думите: „Ако някой преди 20-30 години ми беше казал, че ще доживея да видя днешна Полша, щях да съм най-щастливият човек в галактиката. Но когато видях с очите си колко шансове сме пропуснали – не, не съм доволен.“

 
По темата: ,