„Ройтерс“ пише за чалгата, намесени са ГЕРБ и Бойко!

Ройтерс: Чалгата – културният феномен на България

„С танцувалния си ритъм, лесно запомнящи се текстове, ориенталски и цигански мотиви, поп-фолкът е вторият най-популярен музикален стил в България“ – това пише в специална статия, посветена на един от най-модерните жанрове у нас агенция „Ройтерс“.

„Чалгата, както пренебрежително наричат този стил в балканската страна, е едновременно мразена и обичана, но спокойно можем да отбележим превръщането й в културен феномен. Тя отстъпва по популярност единствено на западната музика и често е обвинявана за засилването на популизма в политиката“.

В материала се цитират и думите на най-ексцентричната звезда в бранша – Азис, който преди броени дни даде интервю именно за световната агенция: „Ако ще си говорим честно, поп-фолкът е секс“, заявява откровено певецът.

„Повечето момичета, които танцуват на подобна музика и песни, имат ясно изразен външен вид – голям бюст, изкуствен тен, стегнато тяло, а самите изпълнителки не им отстъпват. Те пеят похотливи текстове и изглеждат сластни и провокативни“, се посочва в статията.

„Не е за пропускане и ефектът в политиката. Лесносмилаемите му послания са навсякъде в българската политика. ГЕРБ отпразнува победата си на изборите в популярен поп-фолк клуб, а самият премиер е главен герой в една поп-фолк песен и въплъщава фигурата на силния мъж в много други“,  коментират още от „Ройтерс„.

„И макар стилът да е сред най-популярните в България, много от българите не признават, че слушат такава музика, тъй като все още се срамуват от негативните емоции, свързани с нея“, завършват анализаторите.

Инфо: Avtora.com

 
По темата: , ,