„Сага за Форсайтови“ и още култови сериали по БНТ

 „ТВ Носталгия” – романтично пътешествие във времето

БНТ 1 подготвя специална селекция сериали, които ще бъдат излъчвани всяка делнична вечер от 18.45до 19.45 ч. От 9 октомври зрителите ще могат да гледат седем от най-харесваните романтични, исторически, биографични, семейни и трилър драми под името „ТВ Носталгия” в ефира на националната телевизия.

 

Първият сериал, който ще гледат зрителите на БНТ 1 е САГА ЗА ФОРСАЙТОВИ. Семейната драма, по едноименния роман на Джон Голсуърти, е от 2002 г. и ще бъде в 10 епизода.  Режисьори са  Кристофър Минол, Дейвид Мур, Анди Уилсън, а в главните роли: Деймиън Луис, Рупърт Грейвс, Джина Маккий, Корин Редгрейв, Йоан Гръфъд.

 

Във викторианска Англия, символ на благочестието, родът Форсайт е сред стълбовете на обществото. Богатството, натрупано от няколко поколения търговци и адвокати, осигурява охолен и спокоен живот на многобройните Форсайтови, олицетворяващи здравомислието, непоклатимите традиции и упованието в собствеността. Но под британската сдържаност и порядъчност тлеят страсти и се заплитат сложни, бурни, а понякога и гибелни отношения. Това е историята на три поколения от рода Форсайт.  Външно хладният Сомс Форсайт е болезнено влюбен в съпругата си Айрин, която не отвръща на чувствата му, осъзнавайки, че бракът й е бил грешка. Сърдечната и всеотдайна Джун, племенница на Сомс, копнее да се посвети изцяло на годеника си, архитекта Филип Босини, и да му бъде опора в творческия път. Но между Айрин и Босини възниква непреодолимо привличане – последвалите от него трагични събития променят не една съдба и стават причина за още драми на фона на дълга и мъчително сподавяна вражда между двата клона на рода. Напрежението между Айрин и Сомс се пренася и върху техните деца – Джон и Фльор.

 

От 23 октомври БНТ 1 ще излъчи  биографичната  драма от 1987 г. „Бедното МАЛКО богато момиче” по пиесата на Денис Търнър. Режисьор е Чарлс Джарът, а в главната роля е Фара Фосет и още Дейвид Акройд, Стефан Одран, Никълъс Клей, Брус Дейвисън.  В 6 поредни епизода сериалът разказва вълнуващата история на Барбара Хътън – приказно богатата наследница на империята Улуърт, чийто бурен живот прилича на роман. Живее сред невероятен лукс, артистичност, екзотика. Има 8 брака, но не е щастлива, всичките й съпрузи се отнасят зле с нея. Сред тях е и филмовата звезда Кари Грант. Наричана „светска пеперуда”, тя е лоша майка, а смъртта на единствения й син при самолетна катастрофа я съсипва.

 

Програмният блок „Носталгия” ще предложи историческата романтична драма  по романа на Пол Скот от 1984 г. „ПЕРЛА В КОРОНАТА“. В 15 епизода с участието на  Тим Пигот Смит, Джералдин Джеймс, Уенди Морган, Джуди Парфит, Розмари Лийч сериалът разказва историята в Индия през 1942 година. Втората световна война показва, че англичаните не са непобедими и идеята за самоуправление на страната набира много поддръжници. Срещата между Дафни Манърс и Хари Кумар, млад индиец, който е изцяло с английско възпитание и образование, е съдбовна и води до фатална промяна в живота и на двамата. Дафни, която е силно отчуждена от сънародниците си, открива истинска сродна душа у Хари. Бяла жена и мургав мъж. Британка и индиец през едно преломно време. И двамата самотни и неразбрани от своите.  Наказанието срещу тяхната дръзка любов не закъснява..
Следват завладяващите 13 епизода на драмата  „ЗАВРЪЩАНЕ В БРАЙДСХЕД“ по романа на Ивлин Уо с  участието на Джеръми Айрънс, Доаяна Куик, Роджър Милнър и др. История разказва за забранена любов и изгубена невинност сред висшето общество на Англия в спомените на капитан Чарлс Райдър, настанен в замъка Брайдсхед по  време на Втората световна война. Това е мястото на неговите спомени от младостта и съзряването, любовта, вярата и страданието…Един художник без пари и семейство е приет в дома на католиците от аристократичната фамилия Флайт и особено от техните син и дъщеря – Себастиян и Джулия Флайт. Няма задоволени в любовна история, в която съдбовните решения се взимат от майката на влюбената жена, нещо повече, когато тя е майка и на двамата влюбени и вярва, че защитава безсмъртието на техните души. Това е дилемата в шедьовъра на Ивлин Уо.

 

БНТ 1 ще покаже в два поредни епизода мистерията и викторианска драма„ЖЕНАТА В БЯЛО” по романа на Уилки Колинс. В главната роля е Тара Фицджералд и с участието на Джъстин Уодъл, Андрю Линкълн, Иън Ричардсън.  Основан на класическия готически трилър на английския класик Уилки Колинс, филмът въвлича зрителя в атмосферата на викториански интриги, емоции, загадки, фамилни тайни.

Две сестри изживяват психологическо напрежение покрай душевно болна възрастна дама, въвличат се в конспирации и все повече се отчуждават една от друга. Ключът към всичко е тайната на „жената в бяло”…

 

Романтична драма  „ЛЮБОВ ЗА ЛИДИЯ”  е по литературното произведение на класика Х. Е. Бейтс и с участието на Кристофър Блейк, Мел Мартин, Джереми Айрънс, Питър Дейвисън, Майкъл Олдридж.  Сериалът разказва за това колко мъчителна и опасна може да бъде любовта за младите хора. Бъдещият писател Едуард Ричардсон е влюбен в богатата наследница Лидия Аспен и я иска само за себе си. Но тя не е толкова предана, флиртува с други мъже и непрекъснато ги настгройва един срещу друг. Това обаче не е цялата история… Прекрасна филмова адаптация по творбата на известния с финеса си разказвач на английския пасторален живот Бейтс.

 

И последно, но не по качество БНТ 1 ще предложи сериала „ДОКАТО СЕ СРЕЩНЕМ ОТНОВО”. Телевизионната адаптация по романа на Джудит Кранц е с  участието на Хю Грант, Майкъл Йорк, Кортни Кокс, Миа Сара, Бари Бостуик.  Романтичната драма разказва за живот на три млади жени, техните вълнения и изживявания. Търсенето на романтика, което отвежда до стари семейни истории, фамилни тайни, интриги, някои събития, датиращи от периода 1913-1956 г.

 
По темата: , ,