Сърцето на Старият Пловдив тупти по ТВТ – премиерите!

Акценти от програмата на ТВТ – 14-20 ноември 2011 г.

Сърцето на Стария град (филм за религиозен туризъм)
– премиера по ТВТ в събота, 19 ноември,  от 14:00 ч. и в неделя, 20 ноември, от 10:00 ч.

Навсякъде из България има места, които пазят със своята самобитност духовността в сърцата на българите. Това са малки късчета от рая – които поддържат пламъка на миналото жив. Места, които ни напомнят, че сме българи… В Старинен Пловдив има такова място. Един изключително красив храм… Именно на църквата „Св. Св. Константин и Елена” е посветен новият филм на Телевизия Туризъм от поредицата за религиозен туризъм с автор Росица Ангелова. От него ще разберете за богатата история на този пловдивски храм, ще видите в детайли изумителните му стенописи, ще разберете защо именно той е наричан „Сърцето на Стария град”. Гледайте го само по Телевизия Туризъм.

Разкази от тутраканския бряг (филм за семеен туризъм)
– в понеделник, 14 ноември от 22:00 ч.; във вторник, 15 ноември, от 14:00 ч.; в петък, 18:00 ноември, от 19:00 ч. и в неделя, 20 ноември, от 11:00 ч.

Вероятно си мислите, че чайката е птица… Но някога тези птици  дали името си на едни големи лодки. „Чайките” кръстосвали Дунав – от запад на изток и от изток на запад… До момента, когато жителите на този малкия  български град Тутракан се превърнали в господари на долното течение на реката… Тогава се появили  други лодки… Случва се и днес да кръстят някоя от тях „Чайка”, но по-скоро по навик…

Едва ли има друг български град, по поречието на Дунав, чиято съдба да е толкова тясно свързана с реката.  Затова и в Тутракан се намира уникалният етнографски Музей на дунавския риболов и лодкостроене. С Тутракан, лодкостроенето и с още най-малко две истории ще ви запознае новият филм на Телевизия Туризъм „Разкази от тутраканския бряг”. В града пазят още спомени от времето на Рим, но и от времето на една героична военна епопея в началото на ХХ-ти век… Гледайте документалния филм на автора Стоян Радулов „Разкази от тутраканския бряг” само по Телевизия Туризъм.

Светлина ни е потребна (филм за културно-исторически туризъм)
– премиера по ТВТ в неделя, 20 ноември, от 14:00 ч.  и от 19:00 ч.

Към още една любопитна история от калдаръмите на Стария Пловдив отвежда новият документален филм на Телевизия Туризъм от поредицата за културно-исторически туризъм „Светлина ни е потребна”.

На едно място там извитите и прави линии на петдесетте стъпала като че ли нямат свършек. Те са тъй стройни, че когато изкачването започне, сякаш всичко се слива в едно цяло… А по тях всеки ден е вървял един забележителен човек! Христо Г. Данов – българският Гутенберг. Стъпало подир стъпало и тъй до своя дом… Тъкмо на него и на историята на неговата къща – една от забележителностите на Стария Пловдив, е посветен филмът „Светлина ни е потребна”. Тук сега е тихо, защото навред се носи диханието на миналото… То струи, но вече с много препратки към настоящето и бъдещето във филма „Светлина ни е потребна”. Гледайте го само по Телевизия Туризъм.