Сашо Диков: Оставам в Нова и казвам защо!

Нова телевизия разпространи в нарочно съобщение линк към интервю във вестник „24 часа“, в което става напълно ясно защо Сашо Диков отказва да се премести в bTV. От една страна не желае да го обявят за сребролюбец, както се се случи с Карбовски при преминаването му в TV7. От друга страна Диков не иска да бъде щатен служител на bTV, защото работата с външен продуцент му дава несравнима свобода, невъзможна в bTV. Вижте цялото интервю –

– Г-н Диков, договорът ви за Нова тв изтича през юни, а междувременно Би Ти Ви ви покани на работа. Има ли новина около вас? Къде ще правите предаване?

– Новина и има, и няма. Има, ако под новина се смята, че няма да ходя в Би Ти Ви. Първо трябва да изкажа една голяма благодарност на шефа на Би Ти Ви Павел Станчев за това, че наистина направи страхотно предложение, за да се преместя там.

– Защо тогава оставате в Нова тв?

– Нека уточня, че предложението дойде от Би Ти Ви. Не съм проявявал инициатива да се местя, нито съм поставял условия пред Павел Станчев. Поисках само конкретен човек за шеф на екипа и това беше сторено. Не успяхме докрай да се разберем по други въпроси. Може би основната причина е, че

договорът, който ми предложиха, не ме устройва

Ако бях отишъл там, трябваше да стана просто един щатен служител на Би Ти Ви. Моето желание беше да съм с малко по-друг статут. В Нова тв аз юридически нямам нищо общо с нея. Моят договор е с продуцентската къща „Телеман“, предаването е външна продукция. Това ни позволява да имаме доста по-широк периметър на действие, абсолютно пълна свобода и независимост от телевизията майка. Освен това в „Телеман“ имаме свои оператори, монтажни, не зависим по никакъв начин.

Другата неблагоприятна причина беше, че се създаде излишна шумотевица около моето преминаване в Би Ти Ви.

– Парите бяха ли сред основните причини да се местите? Това ли беше изключителното предложение на Би Ти Ви?

– Няма какво да си кривя душата, наистина предложението е страшно привлекателно – и във финансов, и в творчески аспект. Все пак потърсих съвети от хора в бранша и един много известен, ако не и най-известният, каза нещо много просто, но изключително вярно. Каза ми: „Виж какво, твой проблем е какво ще решиш, но би трябвало да знаеш, че твоят най-ценен капитал е името ти. Направи така, че да не пострада по никакъв начин името ти.“

Знам, че в тия времена да разчиташ на чисто и неопетнено име, е смешно, нелепо дори. Но над 30 години в този занаят аз претендирам да съм запазил професионалния си морал. Аз си знам с цената на какво, но няма човек в тази държава и въобще по света, който да ми каже: „Ти наруши, нещо скри, нещо ти платиха, заради това каза нещо за или против.“ Затова няма цена, няма условия, праймтайм, предаване, които да ме изкушат да направя нещо, което би било зле изтълкувано. А нямаше кой да повярва, че не съм отишъл за пари. Щеше да излезе, че аз, който цял живот съм се пъчел за едното светло име, изведнъж аз, продажникът и лакомникът за пари, съм отишъл там.

– Нова тв направи ли нещо, за да ви убеди да останете?

– Нова тв в лицето на шефа Дидие Щосел направи така, че да ми даде да разбера, че той изключително много държи аз да остана в Нова тв.
Знам много добре и си давам сметка как в Би Ти Ви високите рейтинги се постигат много по-лесно. Такава е нагласата на публиката, тя е зомбирана, всяко едно предаване там стартира с минимум 10, по-скоро 15-20% дял от аудиторията като аванс. Така че ако ме блазнеха най-високи рейтинги, знам къде е най-лесно да се постигнат.
За мен важното е, че трансферният пазар на журналисти продължава да е отворен.

– Този пазар едва напоследък се раздвижи. Защо преди година почти не съществуваше?

– Главно две неща се случиха, за да има такъв пазар. Появи се акулата Тв 7, която започна да дърпа кадри. Първо Иван и Андрей с екипи и предавания, после – новинари, и върхът на дърпането беше Карбовски. Той да е жив и здрав, че толкова обича парите, благодарен съм му. Ако не беше така, вероятно още щях да съм си в Канал 3.

Нова тв беше изправена до стената веднъж от кадрови удари, втори път – заради имиджа си. Тогава се решиха на този самоубийствен ход да се спрат на мен. Да, аз държа няколко рекорда по рейтинг в големите телевизии, но все като гост на конкретно предаване. Наскоро си говорих с продуцентката на сутрешния блок на Би Ти Ви и колкото и да им е неприятно, аз още държа рекорда по дял от аудиторията за този пояс. Направих го, когато даваха сутрешния блок на ишлеме през лятото – бях водещ за един ден. Тогава направих дял от 74%,

само Тодор Живков по Нова година е имал по-голям

Бойко Борисов се е доближавал до мен със 72% дял, но все пак след мен. Ясно е, че където отида, ще има рейтинг. Но още по-ясно е, че аз съм неуправляем, изоглавен.

След появата на третия играч Тв 7 вторият съществен удар на пазара беше бунтът на Ани Цолова и Виктор Николаев, които минаха в Нова тв. Тогава и Би Ти Ви разбра, че така вече не става. Междувременно там смениха и ръководството и всичко това даде възможност да паднат сумати бариери в Би Ти Ви.

– Ситуацията в държавата подпомага ли развитието на тв пазара? Тази ситуация е нестабилна повече от година.

– Ситуацията в държавата само спира развитието на тв пазара, защото нещата са вързани. Колкото по-добре се развива икономически една държава, толкова повече производство, пари, рекламодатели и съответно толкова по-добре за телевизиите. И обратното – колкото по-малко бизнесът се развива, толкова се свиват рекламните бюджети, по-малко стават парите в телевизиите, в пъти са намалели постъпленията от реклама. Така става все по-голяма зависимостта от държавата, която се превръща в основен рекламодател по линията на европейските програми.

Ние вървим по гръцкия път. Там е било същото – убийството на икономиката води до зависимост от държавата, което пък води до самоубийство на медиите. Държавата като един от основните рекламодатели няма критерии за разпределянето на рекламните бюджети, които са задължителен процент от европейските програми. Затова ти слушаш – ето ти договор, не слушаш – няма договор.

– Вашият договор изтича другия месец. Новият какво предвижда, ще имате ли предавания през лятото? В политиката пак става горещо, както по традиция е всяко лято напоследък.

– Това днес (вторник – б.а.) се уточнявахме. Тв сезонът завършва в края на юни. Последното ми предаване обаче ще бъде на 19 юли, защото сега на изборите нямахме предаване, преди пак бяхме изпуснали едно, а по договор имаме определен брой предавания. После от есента започва следващият сезон на „ДикOff“.