Сделката между Делян Пеевски и Канал 3 пропада

През м. семптември 2015г. Комисията за защита на конкуренцията даде разрешение за придобиване на телевизия „Канал 3“ от страна на „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД. Това се посочва в съобщение изпратено от народния представител Делян Пеевски до медиите.

„С настоящото заявявам, че въпреки това разрешение и предвид категорично изразената ми вече позиция да преустановя занапред всяко мое участие в български бизнес проекти, „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ АД се отказва от приключване на сделката по придобиване на телевизия „Канал 3“, се посочва в съобщението на народния представител Делян Пеевски.

„Във връзка с продължаващите спекулации, тиражирани както от конкурентни издания, така и от мои политически опоненти, за „медиите на Пеевски“ и за наличието на концентрация на медийния пазар, за пореден път ясно посочвам, че в състава на холдинга „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ АД влизат дружества, издаващи само и единствено вестниците „Монитор“, „Телеграф“, „Политика Днес“, „Меридиан мач“, като холдинга притежава участие и в регионалния вестник „Борба“. Пазарният им дял на българския вестникарски пазар по никакъв начин не може да се определи като „концентрация“, доколкото има над 250 издавани вестника на територията на страната, а спрямо общия медиен пазар, включващ и електронните медии (телевизии, радиа и интернет сайтове), делът на горепосочените вестници е несъществен.

Наясно съм, че тиражирането на тези спекулации обслужва единствено авторите им и цели да злепостави всяка, различна от тяхната, политическа или обществена позиция. Подобно поведение нарушава правото на всеки да изразява свободно своето мнение.

Заявявам, че нямам никакво участие, пряко или косвено, нито упражнявам – лично или чрез свързани с мен лица, каквото и да било влияние върху други печатни или електронни медии, поради което всякакви внушения в тази връзка са абсолютно неверни.

Моята собственост, както в медиите, така и в други фирми, е публично известна. Време е да се приключи със спекулациите и с унищожаването на български фирми, само въз основа на неверни твърдения за свързаност с мен. В това няма нищо градивно – омразата само руши и не носи полза на никого”, се казва още в съобщението.

Изявление на програмния директор на Канал 3, г-жа Ива Стоянова, по повод отказа на депутата Делян Пеевски да придобие телевизия Канал 3:

Канал 3 също стана жертва на езика на омразата, след като г-н Делян Пеевски обяви намеренията си да придобие медията ни миналата година. Днес неговият отказ от сделката носи на Канал 3 разочарование по повод очаквани финансови инвестиции, но от друга страна вярваме, че от плещите ни ще паднат и всички неоснователни атаки към телевизията. Продължавам да твърдя, че с постоянните си директни излъчвания и редакционна политика, подчинена единствено на изконните журналистически принципи, Канал 3 е и ще продължи да бъде най-обективната и безпристрастна телевизия у нас! Вярвам, че доверието на зрителите в Канал 3 ще продължи да расте!

 
По темата: ,