„Седем часа разлика“ и „България търси талант“ аут от bTV?

Представяме ви поредния епизод от спора между „Глобал вижън“ („Господари на ефира“ и „Пълна лудница“) и bTV Media Group – събитията от 12 април 2012 година в хронологичен ред:

Около обед bTV разпрати следното:

Интереси за десетки милиони стоят зад безпочвените обвинения на Global Vision към bTV

bTV Media Group призовава продуцента да разкрие публично договора си с медията

Тъй като общественият интерес към случая с прекратяването на излъчването на „Господари на ефира” и „Пълна лудница” по bTV е голям и Global Vision поставиха под съмнение обективността на телевизията, bTV Media Group призовава Global Vision да даде съгласие bTV да разкрие публично договорите си с продуцента и цялата кореспонденция по тях. bTV е готова незабавно да публикува пълната документация, включително безпрецедентните финансови условия и цена на предаванията в пъти над себестойността им, веднага щом Global Vision дадат съгласие за това. Единствено оповестяването на договорите и кореспонденцията по тях ще докаже безапелационно, че обвинението в цензура е опит да се прикрие истинката причина, провокирала тяхното недоволство и е дошло едва след като са засегнати финансови интереси на продуцентите от Global Vision за десетки милиони левове. Твърдението за цензура е абсурдно, при условие, че bTV е имала право да свали всяко издание на предаването „Господари на ефира” при засягане на интересите на телевизията и не го е направила нито веднъж.

В случай, че продуцентите Мъгърдич Халваджиян, Юлиян Халваджиян и Асен Чанков не се съгласят да оповестят публично текста на договорите между bTV Media Group и Global Vision, заедно с приложимите към него Общи условия, bTV Media Group ще предприеме незабавни съдебни действия за защита на своя екип от изказаните клеветнически твърдения, както и за защита на доброто си име.

В контекста на вчерашните лъжи и клеветнически изказвания на Мъгърдич Халваджиян, bTV Media Group открито призовава продуцента, представляващ Global Films, да има доблестта да прекрати всички свои взаимоотношения с медията, като се откаже от възложените му от bTV проекти „България търси талант” и „Седем часа разлика” и да възстанови предплатените му милиони. bTV вярва, че за Мъгърдич Халваджиян работата му за телевизията оттук нататък би следвало да бъде неуместна.

В заключение, bTV Media Group е категорична, че единствената цел на публичните изяви на Мъгърдич Халваджиян, Юлиян Халваджиян и Асен Чанков, е да се изчисти името на Global Vision и съмненията относно качеството на „Господари на ефира” и „Пълна лудница”, с цел предаванията да се продадат на друга телевизия при изгодни за продуцента финансови условия.

Отговорът на „Глобал вижън“:

ПУБЛИЧНОСТ – ДА! ЦЕНЗУРА – НЕ!

По повод опита на bTV да измести фокуса на проблема за пореден път, а именно опитите за цензура, упражнявани върху „Господари на ефира“, продуцентите от „Глобал вижън“ казват следното:

Говорейки за „десетките милиони“ в рамките на 3-годишните договори на двете продукции „Господари на ефира“ и „Пълна лудница“, зад които стои труда на стотици хора и стотици часове качествена телевизионна продукция, питаме за стотиците милиони, спечелени от bTV под формата на реклами, благодарение на продажбата на рекламно време в предаванията създадени от нас и нашите колеги.

Приветстваме желанието на bTV обществеността да бъде запозната с цялото съдържание на договорните ни отношения и кореспонденцията ни. Единственият начин да бъде постигната пълната прозрачност и публичност, с цел да се избегнат манипулативните практики на bTV e това да се случи на пресконференция, в присъствието на медиите. От наша страна ще участват тримата продуценти и собственици на „Глобал вижън“ Магърдич Халваджиян, Джуди Халваджиян и Асен Чанков. Призоваваме ръководството на bTV да излезе от анонимност и да има доблестта да застане срещу нас с лицата си. Очакваме Вики Политова, Боян Калчев и Апостол Пенчев да застанат на масата срещу нас и заедно да разкрием и коментираме договорите в тяхната цялост, както и разменената помежду ни кореспонденция, включително и писмата съдържащи опити за цензура върху „Господари на ефира“. В тази битка bTV ще използва целия си корпоративен арсенал, докато ние имаме само имената си и истината. За това държим разкриването на договорите да се случи при пълна публичност.

По повод призива към Магърдич Халваджиян и „Глобал филмс“ да прекратят своите взаимоотношения с медията (прекратяване на реализацията на „България търси талант“ и „Седем часа разлика“) „Глобал филмс“ възнамерява да продължи да спазва договора си и да произвежда професионално и прецизно както и до сега двете продукции. Компанията се гордее с факта, че „България търси талант“ е безспорният лидер на ТВ пазара в момента. От своя страна bTV има възможността по всяко време да свали Маги Халваджиян от екран като жури на „България търси талант“.

bTV се съгласяват на обща пресконференция в писмо до медиите:

Уважаеми колеги,

Във връзка с условията, поставени от Global Vision за публично разкриване на договорите между bTV Media Group и продуцента, bTV заявява, че приема да участва в обща пресконференция. Медията настоява договорите да бъдат предварително публично оповестени, така че зрителите и медиите да имат достатъчно време да се запознаят със съдържанието им, а журналистите да имат информацията, на базата на която да формулират въпросите си.

Отново призоваваме Мъгърдич Халваджиян да прояви заявената доблест и достойно да преустанови взаимоотношенията си с bTV по възложените му от телевизията проекти, като върне предплатените милиони.

За ваша информация, продуцент и собственик на лиценза на „България търси талант” е bTV и телевизията може да го продължи самостоятелно или с друг изпълнителен продуцент.

***

БНР засегнати от „Господари на ефира“

На сайта на bTV се появи становище от прес центъра на БНР във връзка с поредица репортажи на „Господари на ефира“. В тези репортажи бе посочено, че менте мамолог е опипвал гърдите на служителки на БНР. Позицията на БНР е следната:

„Ние изпратихме официално писмо до предаването и ръководството на bTV, в което възразихме срещу опита да бъде дискредитирана медията във връзка с измамник, представящ се за лекар. Той е извършил прегледи на територията на БНР по доброволно изразено желание на колеги, като е бил изпратен от регистриран здравен фонд. Прегледите не са организирани от ръководството на БНР и не са част от провежданата редовна здравна профилактика в медията.

В разследването на „Господари на ефира” произволно бяха смесени два различни медицински прегледа, извършвани по различно време. Ние информирахме, че редовният мамоложки преглед, заплатен по договор от БНР, е извършен от специалисти на престижна клиника. Това не попречи на „Господари на ефира” да излъчи безпрецедентно дълга разследваща серия с опит все пак да бъде въвлечено Националното радио в изкривен сценарий. Ние коректно обърнахме внимание на екипа на предаването и на ръководството на bTV върху тази очевидна преднамереност и тенденциозност. Смятаме, че всеки може да излага позицията си или да се излага по избрания от него начин. Затова и не сме реагирали след излъчването на материала, който иначе повдигна важен проблем за рисковете от злоупотреби в медицинската профилактика.

Опитът БНР да бъде представено като медия, провокираща цензура, е комичен и тъжен, особено за предаване, което трябва да осмива грешките на другите. Явно колегите губят чувството си за хумор, когато се отнася до тях самите.“