Седмица на акулите от Discovery Channel

 „Седмица на акулите” се завръща по Discovery Channel на 24-и август с по-богата програма от когато и да е било

Специална тематична програма очаква зрителите през последния уикенд на месеца

 „Седмица на акулите”, най-продължителното и очаквано лятно събитие на телевизионния екран, се завръща по Discovery Channel на 24-и август, понеделник. Предстои изданието с най-много програми, посветени на акулите, в 28-годишната история на Седмицата. Discovery ще представи и специална уикенд програма от нови тематични предавания в края на август. Така, телевизията официално превръща 2015-а в „Лятото на акулата” с общо 19 часа програми в прайм тайма, посветени на събитието.

Преди 70 години, „Ел Монструо” (Чудовището), най-голямата акула в света, хващана някога, е изкарана на кубинския бряг. Тя се е отличавала със забележителните 6,5 метра дължина. „Голямата бяла акула в Куба” отбелязва първата досега в историята на  „Седмица на акулите” експедиция до Куба. Тя обединява американски и кубински учени, които са в търсене на големи бели акули в неизследвана част на света, недокосната от човека в продължение на десетилетия. Режисьорът Иън Шайв и екипът от изследователи на акули се отправят към Хавана, за да се срещнат с „Ел Монструо” и успяват за пръв път да проследят по електронен начин редките видове акули.

„Близки срещи с извънземни акули” е третата част на „Извънземни акули”, любимото предаване на зрителите, част от „Седмица на акулите”. Тази година Пол Клеркин, учен и изследовател на акулите, отново се отправя към най-дълбоките и тъмни неизследвани океани. Той използва най-новите налични технологии, за да стигне възможно най-близо до някои от най-странните акули на планетата. За пръв път е заснета 6-метрова широкоуста акула край източния бряг на Тайван. Рибата е маркирана с изскачащ сателитен маркер.

„Пътешествието на акулите” представя д-р Грег Скомал, главен морски биолог от Масачузетс, който маркира големите бели акули по брега на Кейп Код, за да разбере техните особености при плуване, след като напуснат бреговете на Нова Англия. Следите им водят към южната част на САЩ, а д-р Скомал успява да разкрие защо брегът на Флорида е новата гореща точка за тези големи бели акули.

Акулите мако са най-бързите представители на вида. Те живеят в топли води, на ниска температура, в дълбините на океана и близо до брега. Въпреки това, за голямата мако, която обитава водите на Мексиканския залив, се знае прекалено малко. В „Акула мако в двоен размер” учените тръгват на експедиция с камери, за да проучат малко познатите големи акули мако и да разкрият тяхната мистериозна бързина. Филмът съдържа редки кадри на акулите, докато порят водата по време на експедицията.

„Островът на огромните акули” проследява известните експерти по акули Джеф Кър, Анди Казагранде и Дики Шивел. Те пътуват до вулканичния тихоокеански остров Гуадалупе, за да открият едни от най-масивните големи бели акули, маркирани някога, с помощта на нови технологии и иновативни методи.

„Завръщането на големия бял сериен убиец” търси причините за поредица от нападения от голяма бяла акула, случили се като по часовник през две години. Мястото е Сърш Бийч, Калифорния и последните две атаки през 2010 г. и 2012 г. завършват фатално. Придържайки се към тази последователност, следващата атака би трябвало да се случи през октомври 2014 г. Експертите по акули Ралф Колиер и Брандън МакМилан търсят отговори на основните въпроси в този случай – дали една и съща акула е отговорна за предишните нападения, дали ще има още атаки и каква е причината за тях.

Миналата година „Седмица на акулите” оглави челните позиции, достигайки най-висока гледаемост в цялата си 27-годишна история сред ключови демографски групи – жени на възраст между 25 и 54 години, жени и мъже между 18 и 49 години. Седмицата привлече повече от 42 милиона зрители (6-минутна P2+ нарастваща аудитория). В допълнение, през 2014 г. „Седмица на акулите” се превърна в най-високо класиралата се тематична седмица в историята на Discovery сред жените от 18 до 49 години, подобрявайки рекорда за пръв път от 2000 г. насам. Завръщането на късното ток-шоу Shark After Darkбе най-гледаното от ключовите демографски групи, в сравнение с всички останали късни предавания, предавани по кабел.

„Седмица на акулите” има огромно присъствие в поп културата от много години насам, оказвайки все по-голямо влияние в социалните и онлайн медии с всяко изминало лято. Преди и по време на „Седмицата на акулите”, Discovery Channel си сътрудничи тясно с режисьори, учени, фотографи и любители, които споделят своята страст и наблюдения онлайн. Чрез програмата „Shark Finbassadors” те ще отговарят на актуалните въпроси и проблеми, пред които нашите приятели с перки трябва да се изправят. По време на „Седмица на акулите”, посланиците на акулите ще направят живо включване с феновете, за да отговорят на всички техни въпроси, да обсъдят програмите на предаването, и да обновят профила на „Седмица на акулите” в Instagram с красиви снимки на акули.

SharkWeek.com продължава да бъде най-добрата дестинация за любителите на акули, а новата енциклопедия за акули Sharkopedia ще направи достъпна за потребителите на сайта и Facebook всяка информация, която някога са искали да знаят за тези интересни морски обитатели. Тук феновете ще намерят океан от факти, изобразени чрез зашеметяващи фотографии, информативни графики, карти, любопитни тестове и видео клипове. В допълнение, Daily Shark Feed ще се грижи за непрекъснатото обновяване на информацията, за да може феновете да не пропуснат нищо по време на „Седмица на акулите”.

Снимки –