Сефте: Голямо балканско надсвирване за 20 лева в НДК

Голямо балканско надсвирване в София през октомври

На една сцена излизат групи от България, Румъния и Сърбия

Първото по рода си надсвирване ще се проведе в Зала 1 на НДК на 15 октомври 2013 година. На една сцена ще се надсвирват:

БОБАН И МАРКО МАРКОВИЧ ОРКЕСТЪР: Най-важният балкански духов оркестър от град Владичин Хан, южна Сърбия, вече дълги години носи титлата „Водещ духов оркестър в Сърбия“, която е заслужил много пъти на „Драгачевски събор” в град Гуча от края на 80-те. Музиката, която изпълнява 13-членният оркестър, от една страна е определена с тяхното ромско наследство, като същевременно приема и други музикални и културни образци, близки до ромската традиция.

Освен 13 до сега издадени албума, Оркестърът на Бобан и Марко Маркович е изсвирил и музиката във филмите на Емир Кустурица „Ъндърграунд“ и „Аризонска мечта“ и участва в още десетина игрални и документални филми. Бобан и Марко участват и във филма „Усти Опре“ на американския режисьор Алан Сигел, в който се появяват и Ива Битова, Иво Папазов, Калман Балог, Сергей Ерденко, Петър Ралчев и други.

Марко Маркович, сега основен солист на бандата, е сътрудничил с Ди Джей Шантел като солист и аранжьор на албумите „Диско партизани“ и „Планета паприка“.

ФАНФАРЕ ЧИОЧАРЛИЯ: „Фанфаре Чиочарлия” (в превод „Оркестър чучулига”) е 12-членен духов оркестър от село Жече Праини в североизточна Румъния. Известни са като най-бързия духов оркестър на света, в рамките на проекта „Балкан Брас Батъл“. Техният музикален стил произхожда от традициите на ромската и румънската фолклорна музика, но те също така свободно заемат от турските, българските, сръбските и македонските музикални стилове.

Те са известни най-вече с много бързи изпълнения, с висок заряд на звука, със сложни ритми и много бързи сола на кларнет, тромпет и саксофон, като понякога достигат и до 200 бита в минута. „Фанфаре Чиочарлия” са известни с използването на ноти в техните изпълнения, както и с присъствието на стари, очукани инструменти на сцената.

ИВО ПАПАЗОВ – ИБРЯМА: Музиката му днес е извор на всичко, което нашите сетива обичат – нежно, лирично и лудешко-весело преплитане от пъстри звуци и красиви мелодии, импровизации, орнаменти -една истинска шевица от ритми, вдъхновени от любов, отварящи сърцата ни към най-съкровеното. Носител на множество награди между които „Специалната награда на БГ радио” за ролята си като посланик на българската музика по света, „Златна значка на Атлантическия клуб“ и голямата награда „Вдъхновение“ на Десетия Юбилеен Салон на Изкуствата. На 04.10.2005 е удостоен с почетното звание «Доктор хонорис кауза» на СВУБИТ. Иво Папазов – Ибряма става 117-ти по ред почетен гражданин на Стара Загора от учредяването на званието през 1963 г. На 24 май 2011 Иво Папазов – Ибряма е награден по предложение на Министерски съвет с орден „Св. св. Кирил и Методий“ -признание за особено значимите му заслуги в областта на културата и музикалното изкуство.

Промоционални 500 билетa могат да бъдат закупени на цена от 20 лева в мрежата на Ticketpro