Сега ти е паднало: надяждане и надпиване на корем в Борисовата градина!

Политици и шеф-готвачи в кулинарен дуел на „Пъстра трапеза на гости на моя град София”

На 11 септември 2010 г. от 10.30 ч. Борисовата градина в София ще посрещне най-шареното, колоритно и апетитно събитие на България – Кулинарен фестивал „Пъстра Трапеза”, организиран от „Ивитал Консулт” ЕООД в партньорство с „Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите” – А.Р.И.З.- 7 и Дирекция „Култура” към Столична община.

За първи път професионалната кухня на „Пъстра трапеза” ще се превърне в арена, на която един срещу друг ще премерят сили двама политици, подкрепени от шеф-готвачи. Венцислава Вирчева от хотел  „Силвър Хаус” и Пламен Европейски от пицарии „Виктория” ще излязат на ринга, за да подпомогнат политиците в кулинарен двубой за най-вкусното ястие. Имената им ще бъдат разкрити преди началото на събитието по време, на което се очаква градусите в кухнята да се повишат до рекордни за септември стойности.

Сирене по шопски, пилешка кавърма и черноморска бяла риба са част от специалитетите, които Шеф Пеньо Иванов ще сготви за гостите на фестивала с любов. До този момент организаторите на „Пъстра трапеза” са събрали над 1000 автентични рецепти от различни кътчета на България, част от които са представени в първата кулинарна книга на фестивала „Рецептите на баба”. Вкусовите предпочитания на българина показват, че най-популярни и обичани сред народа са традиционните погачи, баници, сърмички, качамак, сирене и кисело мляко. Идеята на организаторите е, тази година кулинарна изложба в София да представи ястия от различни националности.

За втори път по време на фестивала ще се проведе състезанието за млади шеф-готвачи „Изследване на кулинарните традиции в различните региони на България като част от европейското кулинарно многообразие”, финансирано от програма „Младежта в действие” на Европейската комисия.

Гостите на „Пъстра трапеза” ще имат възможност да се включат за първи път в състезанието „Кой изяде млякото на „Родопея”? Шеф Иванов ще предизвика публиката на фестивала в София с още две кулинарни надпревари – новото състезание „Кой изпи виното­ на Памидово?” и традиционното надяждане „Кой изяде боба?” Ще има ли състезание „Кой изяде баницата?” ще раберете, когато посетите празника.

Юри Димо, украинец от български произход, носител на много международни отличия по карвинг ще представи на „Пъстра трапеза” изкуството на красивата храна. Пред очите на гостите на фестивала, той ще извае изящни скулптури с причудливи форми и елементи в различни плодове и зеленчуци, които след всяка негова намеса се превръщат в привлекателни и апетитни кулинарни композиции.

Най-малките гости на „Пъстра трапеза” ще могат за пореден път да развихрят своето въображение като нарисуват любимата си гозба в традиционния детски пленер. Организаторите на фестивала са горди от факта, че до този момент умелото съчетание на кулинарна тема и художествен похват е обединило таланта на над 4000 деца в националната изложба „Рецептите на баба”. Кулинарната визита на „Пъстра трапеза” в Борисовата градина ще бъде богато доукрасена с фолклорните ритми на танцова формация „Български огън”.

Олга Ускова, председател на „Асоциацията на блондинките” ще покаже, че красивите жени не само изглеждат добре, но готвят от вкусно по-вкусно. В професионалната кухня на фестивала, кулинарни умения ще демонстрират двама от най-дългогодишните участници в „Пъстра трапеза” – любителите-готвачи Гергана Ламбрева от Пазарджик, която се занимава с бродерия и Джуд Абу Ал Шамлат от Сирия, за който готвенето е хоби.

Кулинарният  фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” се провежда за втора поредна година на национално ниво и има за цел да запази, съхрани и развие богатството на родната кулинария и традиции. Тази година фестивалът е посетил гр.Пловдив, гр. Свищов, с. Бъта, общ. Панагюрище, гр. Бургас, с. Гара Бов, гр. Благоевград, гр. Хисаря, гр. Кюстендил, гр. Велико Търново и с. Джулюница, общ. Лясковец. Всяка спирка от календара на събитието е родолюбив урок по българщина и любов към всичко родно. „Пъстра трапеза” е своеобразен начин за връзка между поколенията, която предава и запазва автентичността и ценностите на родната кулинария и бит. Значителен принос за това има Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – А.Р.И.З. – 7, която е съорганизатор на фестивала.

Пъстра трапеза на гости на моя град София” Ви кани  на 11 септември от 10.30 ч. в Борисовата градина, за да се насладите на впечатляващ спектакъл от традиционен вкус, български бит и фоклорни ритми. Следващата вкусна спирка от кулинарното пътешествие на фестивала е на 17 септември в гр.Поморие.