Селско момче стана богаташ – българският Рокфелер!

Неделя, 29 май, 19:30 ч. в „Темата на Нова”: Българският Рокфелер
автор: Николай Дойнов

Има един българин, който с право са наричали „Българския Рокфелер”, и който незаслужено е останал неизвестен за широката общественост. За около 30 години той създава и развива огромен брой текстилни фабрики, прави мащабна дарителска дейност… Името му е Пенчо Семов.

Габровският фабрикант е сред основоположниците на българската текстилна промишленост. Отделно от това, заделя значителни финансови средства за построяване на приюти за възрастни, за развитието на изкуството, културата и образованието в Габрово, включително и за Априловската гимназия. Донор е на всички големи църкви и манастири в България. До ден днешен са запазени две от сградите, които той стори и дарява на хората – старопиталищегто и девическия пансиона „Парахода”.

В „Темата на Нова” негови наследници разказват интересни моменти от живота му, а изследователите-историци обясняват как едно селско момче в началото на 20-и век успява да се превърне в един от най-големите български индустриалци.

Семов има и нелек личен житейски път, въпреки който съумява да помогне на Габрово през този период да носи името „Българския Манчестър”.

Видео запис от предаването можете да видите тук (епизод 72):