СЕМ глобява Гала за кока

Съветът за електронни медии налага санкция в размер на 15000 лева за нарушение на Закона за радиото и телевизията. Потърпевши са “НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП” АД.

Причина е предаването „На кафе“ с Гала, където водещата се възхищава от продукти с кока.

По време на разговор между Гала и репортерката Ася , екранът е разделен на две части и виждаме Ася пред чаша, пълна със свежи листа от кока. В близък план Ася взима листо кока и дъвчейки го намига на камерата.

Ася: Не, ето го чайчето. Аз ти го нося от Мачу Пикчу, то си е в пакетчета. Ето, вземи си. Сега ще ти сложа. То си е тука направен за туристите, обаче местните се оказа, че не го пият само така.

В кадър Ася предлага пакетче чай от кока на Гала.

Гала А това, дето дъвчеш там като лама?

Ася: Това са точно листата от кока, които дъвчех там. Само че местните го правят, Гала, с други билки го смесват и не е толкова гаден вкуса. Този, който продават на туристите и
който аз съм ти донесла, е много горчив. Ти, предполагам, че помниш, едни бисквитки с кока ти бях донесла. Помниш ли?

Гала: Беше ми донесла, много бяха хубави. Аз пък много ги харесвах бисквитките с кока.

Докато Ася разказва, камерата показва на зрителите две червени чаени чаши с гореща вода, в които те запарват пакетчетата чай от кока. В 10:10:26 часа, Гала отпивайки и опитвайки чая прекъсва Ася: Хубав е чаят.

Ася: Харесва ли ти?

Гала: На мен ми харесва. Може би ти ме уплаши, че е много горчив и аз не го държах много и го докарах само до такъв жълто-зелен цвят. Не мога да го обърна да се види, все едно, но…

Ася: Горчилка си е да си признаем честно де. Както и да е.

Гала: Много приятен, много приятно чайче.

Ася: Чакай и аз да си сръбна малко, па аджиба ми се задвижи мисълта. (Смее се).

Прочетете цялото наказателно постановление на СЕМ