Сериалът „Лондонска болница“ по Viasat History – ужасяващ и реален

Премиера на 25 декември – 15 януари по Viasat History
Лондонска болница
Оригинално заглавие: London Hospital
Сезон: 1
Държава: Великобритания
Година: 2007
Режисьор: Брин Хигинс
Актьорски състав: Сара Смарт (Ейда Ръсел), Том Райли (д-р Джеймс Уолтън), Чери Лънги (старша сестра Ива Лъкис), Джейсън Уоткинс (Ърнест Уилсън), Никълас Фарел (Сидни Холанд) и други
Жанр: драма

Тази динамична, умело пресъздаваща епохата драма съчетава романтични истории, моменти от хирургическата зала и исторически събития въз основа на записките и ежедневието на докторите, медицинските сестри и пациентите на Кралската болница в Лондон отпреди век.

Действието се развива в самото сърце на Ист Енд, сред ужасяващи опасности и бедност, където болести като туберкулоза, пневмония, морбили, сифилис и дифтерит царуват безнаказано.

Животът в Уайтчапъл се стича ежедневно през вратите на интензивното отделение във вид на жертви на насилие, самоубийства, пиянство и наркотици.

Теми като недостига на финансиране, терористичните заплахи, медицинските открития и смъртоносните зарази са актуални и днес, но в много отношения онази епоха представлява шокиращ и непознат свят, в който интимните връзки сред персонала не се толерирали, а някои видове лечение ни изглеждат чудати и изумителни.

Епизод 1: Кралската лондонска болница в Уайтчапъл е сред най-модерните в света. В дните преди Коледа докторите, старшата сестра и останалите медицински сестри трябва да се справят с огромен брой наранявания и болести – вследствие на тежкия живот в Ист Енд или внесени през пристанищните докове от колониите и чужди земи. Сред множеството пациенти има работници евреи, излезли на стачка и пребити от полицията, деца, задушаващи се от дифтерит, както и хирургическа операция на открито сърце, извършена от екстравагантния г-н Хъри Фенуик.

Епизод 2: Навред из улиците царува безпокойство, а съперничеството между бандите води до неспирно насилие. Сред първите пристъпили през входа на болницата е водачът на „Слепите просячета” Ноби Кларк, с рана от огнестрелно оръжие. Под наблюдението на старшата Ива Лъкис, мед. сестра Ейда Ръсел трябва да се занимае с група сестри на стаж, като в същото време се измъчва пред труден избор – дали да приеме длъжността старша сестра на отделение, което ще изложи на риск годежа й с д-р Джеймс Уолтън. Отделението за светлинно лечение използва радикална нова технология – ултравиолетова светлина, за лечението на ужасяващите кожни болести, предизвикани от пренаселеността, мръсотията и липсата на слънчева светлина в Ист Енд.

Епизод 3: Стажантката медицинска сестра Итъл Бенет прекарва дълга и гореща нощ на все по-нарастващо напрежение, докато се грижи за пострадал пристанищен работник, чийто рани на крака не зарастват. Итъл се спречква със старшата на отделението Ейда Ръсел, също твърде напрегната от работата по ръководенето на голямото и пълно с пациенти отделение, а и притеснена относно истинските си чувства към годеника й д-р Уолтън. В детското отделение се увеличават смъртните случаи от епидемията от диария и повръщане, разпространяващи се из бедните квартали вследствие на горещото време. Стажантката медицинска сестра Лора страда заради смъртта на бебенцата и пръстите й са наранени от шиенето на погребални покрови за тези, чийто живот не са успели да спасят.

Епизод 4: Болницата е изправена пред финансов срив и председателят на управителния съвет Сидни Холанд започва кампания по набиране на средства. Той наема чиновници да напишат 20 000 молителни писма. Също така, прикрепва кофички към върховете на осветителните стълбове, за да могат пътуващите в омнибусите, преминаващи покрай болницата, да пускат в тях монети. В приемната са докарани работници, пострадали при строежа на новия тунел Ротърхайт, докато са се трудили дълбоко под Темза в камера с компресиран въздух. Страдат от кесонна болест – агонизираща, но и с неясен произход болка. За техен късмет, в Кралската лондонска болница се извършват най-модерните изследвания на декомпресионната болест.

 
По темата: ,