Сериалът „Синьо лято“ се завръща на бял кон по БНТ

Легендарният сериал “Синьо лято” се завръща на екрана на БНТ

След близо 20 годишно отсъствие, култовият за няколко поколения испански сериал от 80-те години „Синьо лято“ се завръща в пълния си блясък на екрана на Българската Национална Телевизия. След цялостна и акуратна дигитална реставрация на звука и картината, българските зрителите ще могат да се насладят на качество, което се доближава максимално до това на оригинала.

Написаният от Антонио Мерсеро и Хорцио Валкарсел, 19 сериен филм „Синьо лято“ разказва приключенията на седем деца, пет момчета и две момичета Тито, Хави, Панчо, Пираня, Кике, Беа и Деси и двама възрастни художничката Хулия и морякът Чанкете, които се запознават по време на лятната си ваканция в андалуското курортното градче Нерха в началото на осемдесетте години.

При първото си появяването по испанската телевизия през 1981 г. сериалът пожънва огромен успех и оттогава насам е гледан от милиони зрители по целия свят. Случките и персонажите във филма оставят значима следа в колективната памет през 80-те години на миналия век. Сериалът разглежда темите за приятелството, безметежността на детството, отношенията с родителите и т.н.

Един от основните плюсове за българската публика през онези години е, че „Синьо лято“ не е обременен с обичайната за времето идеологическа пропаганда. Сериалът е смятан за култов от поколенията израснали в началото на 80-те години, когато държавната (и тогава единствена) „Българска телевизия“ рядко е излъчвала програми, посветени на тинейджърите.

В самата Испания, от скоро освободена от консервативната диктатура на Франко, сериалът открито поставя „деликатни“ въпроси като развода, свободата, правото на протест, спекулациите с имоти, околната среда, конфликтите между поколенията и т.н. Филмът бива критикуван за тази си прямост, както и за своята автентичност, изразена в употребата на нецензурни и жаргонни изрази, характерни за разговорната реч и възрастта на героите.

В България „Синьо лято“ и до днес е един от любимите на българската публика сериали и спокойно можем да кажем, че е и един от най-гледаните за всички времена. Култът към него е жив и до днес и в ерата на модерните комуникации и социалните мрежи може да се похвали дори с българска фен група във Фейсбук (Синьо Лято/ Sinyo Lyato/ Verano Azul), която е и една от най-многочислените посветени на филм или сериал, с над 7.000 почитатели.

По случай 25-годишния юбилей от заснемането на сериала през 2006 г. той е изцяло реставриран и ремастеризиран, като са възстановени оригиналните цветове на филма и е подобрен звукът му. БНТ ще покаже за първи път у нас тази „подмладена“ версия.

В дублажа на новата българска версия участва и един от любимците на българската публика, певецът Орлин Павлов.

Сериалът ще се излъчва всяка събота и неделя. Очаквайте първите серии на 6 и 7 март (събота и неделя) от 18:00 часа, по БНТ 1.

 
По темата: ,