Сериен убиец пише до bTV

Канна Рачева проследява серийните убийци у нас –в bTV Репортерите

Колко са серийните убийци у нас? По какво си приличат и по какво се различават от тези в големите държави? Защо винаги ги пропускаме и понякога им прощаваме?

Отговорите на тези въпроси търси предаването bTV Репортерите в събота и неделя, 19 и 20 ноември от 19.30 часа. Авторите Канна Рачева и Иван Филчев, заедно с монтажиста Иво Богатев, проследяват развитието на няколко серийни убийци у нас от 1969 до 2000-та година.

Двете части на bTV Репортерите обхващат голям период от време, който доказва, че образът на серийния убиец си остава винаги един и същ – самотник, който в началото се води винаги от страстта и нагона си към това, което върши и едва след първото престъпление започва да осмисля деянията си.

В предаването двама извършители на серийни убийства, осъдени на доживотен затвор без право на замяна, разказват за престъпленията си и сами разкриват онова, което ги отличава – почеркът на всеки от тях е уникален. Той никога не се повтаря и е първото нещо, по което профайлърите стигат до истинския извършител.

ФБР създава отдела на профайлърите още в средата на 70-те години на миналия век. Двайсет 20-години по-късно моделът на възстановката на поведението на всеки един засегнат от определено престъпление  влиза и в института по психология на МВР. Така в края на 90-те години за първи път съдебен състав в България използва като доказателство профилирането за доказване на престъпление.

bTV Репортерите разказват и първия и единствен засега сериен убиец, който изпрати писмо до bTV.

Гледай видео запис от предаването онлайн