Шоколад вместо бира? Историята на шоколада по Da Vinci Learning!

Събота, 16 юли 2011 г., в 13.30 ч.
Знаете ли какво е храната? – Шоколад

Днес шоколадът се смята за една от многото обичайни стоки. Трудно е да си представим, че до 1845-та година хората не са го ядели, а са го пиели.

Изобретяването на твърдия шоколад слага край на няколко хиляди годишната традиция шоколадът да се пие. Първият твърд шоколад вероятно е бил с неравна повърхност, на буци и с горчив вкус. В средата на 19-ти век шоколадът е бил лукс, достъпен само за малцина. Скоро първите големи производители на шоколад започват да търсят начини да разширят пазара, да поевтинят продукта и да го направят достъпен за по-големите маси от хора. С нововъведението те отговарят на потребностите на обществото, като запазват високото качество на шоколада.

В края на 19-ти век Англия внася по-голямата част от млечния си шоколад от Швейцария. Затова експертите от Кадбъри предлагат смес, за която се предполага, че ще представлява най-добрия шоколад за народа. Те я наричат „Dairy Milk” – марка, която и до днес е една от най-познатите и разпространени марки.

След Първата световна война шоколадът наводнява английския пазар. За това има няколко причини: понижаването на цените на захарта и какаото, по-ефикасната транспортна инфраструктура и непрекъснатото обновяване на производството.

Начело на водещите компании в шоколадовата индустрия е „Quakers”. С маргинализирането им впоследствие те се ориентират към икономии.

Очаквало се е шоколадът да замести бирата в ежедневието на средния работник, който е трябвало да води по-здравословен и социално по-устойчив живот, поне в работническите жилищни комплекси на шоколадовата индустрия. В такъв случай, какви са съставките на качествения шоколад?