Ще гледаш с интерес bTV Cinema – избрани филми за теб

Акценти от филмовата програма на bTV Cinema за седмицата 8 – 14 февруари (2010)

РАЗВОД ПО ФРЕНСКИ
Оригинално заглавие: Le Divorce
Дата на излъчване: 8-ми февруари, понеделник, 20:00 часа
Повторение: 9-и февруари, вторник, 11:00 часа,10-и февруари, сряда, 16:00 часа, 12-и февруари, петък, 23:00 часа, 13-и февруари, събота, 11:00 часа, 14-и февруари, неделя, 16:00 часа
Романтична комедия, драма, САЩ, Франция, 2003 г.
Режисьор: Джеймс Айвъри
Участват: Кейт Хъдсън, Жан-Марк Бар, Наоми Уотс, Лесли Карън, Глен Клоуз, Стокарт Чанинг и др.

Изабел Уокър е американка. Тя пристига в Париж с мисията да окуражава сестра си Роксана в трудните последни седмици на бременността й. Оказва се, че трябва да лекува и разбитото й сърце, защото младата жена е изоставена от съпруга си. На едната сестра предстои развод и раждане, а на другата – да отпие от насладата на френската изисканост и пламенност.

Според Кристоф Нарбон от сп. „Premiere“ „безупречният актьорският състав позволява качествена романтична комедия, която прелива в комедия на нравите, огласяна от популярни шансони (от Брюел до Генсбур).“ Подкрепя го и Емануел Леви от сп. „Screen International“: „Любителите на изтънчените комедии на нравите непременно трябва да видят този филм, облагороден от присъствието на силен международен актьорски състав, ръководен вещо от Джеймс Айвъри.“

СВАЛЯЧЪТ ХАЛ
Оригинално заглавие: Shallow Hal
Дата на излъчване: 8-ми февруари, понеделник, 23:00 часа
Повторение: 9-и февруари, вторник, 16:00 часа, 12-и февруари, петък, 20:00 часа
Комедия, САЩ, 2001 г.
Режисьор: Боби и Питър Фарели
Участват: Гуинет Полтроу, Джак Блек, Джейсън Александър и др.

Хал става непоносим сваляч, след като чува последните думи на умиращия си баща. На смъртния си одър той кара сина си да обещае, че никога няма да се влюбва и ще излиза само с красиви жени. Хал стриктно следва бащиния завет и животът му се превръща в поредица от кратки забежки с безинтересни красавици. Но един ден, арестуван в повреден асансьор, младият мъж получава невероятен дар – от този момент той вижда само вътрешната красота на жените. И тогава се появява Розмари (Гуинет Полтроу)… Единствено Хал не вижда огромното й, гротескно безформено тяло, а прекрасната й душа и се влюбва до уши. Истинско или въображаемо е чувството му?

“Не става въпрос да се покажат хора с недъзи във филмите, а да им се даде възможност да бъдат разнообразни персонажи. Някои от тях са смешни, някои не са; някои са мили хора, други са гадняри. Просто нормални хора, като всички нас”, казва режисьорът Боби Фарели.

КАЛЕНДАРНИ МОМИЧЕТА
Оригинално заглавие: Calendar Girls
Дата на излъчване: 9-ти февруари, вторник, 20:00 часа
Комедия, Драма, Великобритания, 2003 г.
Режисьор: Найджъл Коул
Участват: Хелън Мирън, Джули Уолтърс, Джон Алдъртън, Линда Басет, Анет Кросби и др.

Дванайсет ексцентрични представителки на нежния пол от Женския институт решават да наберат средства за благородна кауза. За реализация на проекта си, където да се развихрят, те избират ежегодния календар на организацията. Зад обектива, сред кейковете, ябълковите пудинги и цветните мотиви са самите те, но нечувано и скандално изглеждащи – в евино облекло…

Две от актрисите – Хелън Мирън и Джули Уолтърс са носителки на „Златен глобус“ . Нейджъл Коул пък е режисьор и на култовия сериал, който в момента тече по b cinema – „Изкуплението на Грейс” с Холи Хънтър в главната роля.

ЛЮБОВ В ОБЛАЦИТЕ
Оригинално заглавие: A Walk in the Clouds
Дата на излъчване: 10-ти февруари, сряда, 20:00 часа
Повторение: 14-ти февруари, неделя, 11:00 часа
Драма, САЩ, 1995 г.
Режисьор: Алфонсо Арау
В ролите: Джанкарло Джанини, Антъни Куин, Киану Рийвс, Айтана Санчес-Хихон и др.

Пол се връща от война. Усеща, че жена му, за която се е венчал прибързано в една от отпуските си, е съвсем чужд за него човек. На път към Сакраменто (той работи като търговски пътник — продава шоколадови бонбони) бившият войник защитава красавицата Виктория Орегон от хулигани. Девойката му споделя, че е забременяла, а годеникът й я зарязял и тя се страхува да се върне в дома на строгите си родители – католици с мексикански произход. Пол предлага да се представи за мъжа й пред техните. Той остава при новата си позната ден, два, седмица…Обикновеното харесване се превръща в любов. Пол опознава семейството й – опърничавия баща, настроен против брака на дъщеря си, добродушния й дядо – и тъй като самият той е сирак бързо се привърза към тази фамилия. Филмът има „Златен глобус” за музика.

МОШЕНИЦИТЕ
Оригинално заглавие: The Grifters
Дата на излъчване: 11-ти февруари, четвъртък, 23:00 часа
Криминална драма, САЩ, 1990 г.
Режисьор: Стивън Фриърс
Участват: Джон Кюсак, Анджелика Хюстъ, Анет Бенинг, Стивън Тоболовски и др.

Виртуозни мошеници печелят лесно в пълно съотвествие със законите на подземния свят. Изящната, сексапилна Майра (Анет Бенинг) иска да получи за партньор Рой (Джон Кюсак) и заедно с него да изучи всички тънкости на бандитизма. Опитната Лили, която е букмейкър, обаче също е хвърлила око на Рой. Коя от съперниците ще победи в борбата, в която на карта е поставено всичко, дори живота им? Интригата се заплита, когато става ясно, че Лили е майка на Рой, с когото не са се виждали от години. Младият мъж попада в беда по време на една от аферите си – ударен е в корема, получава кръвоизлив и Лили успява да го спаси като го настанява в болница. Тя всячески се опитва да развали свалката между сина си и Майра.

Режисьорът Стивън Фриърс получава международно признание и номинация за „Оскар” като най-добър режисьор през 1990 за „Мошениците”. Номинации имат и двете актриси Анджелика Хюстън и Анет Бенинг.

Филмът е създаден по едноименния роман на Джим Томпсън.

ПЪРВИЧЕН ИНСТИНКТ
Оригинално заглавие: Basic Instinct
Дата на излъчване: 13-ти февруари, събота, 23:00 часа
Повторение: 15-ти февруари, понеделник, 16:00 часа
Трилър, САЩ, 1992 г.
Режисьор: Пол Верховен
Участват: Майкъл Дъглас, Шарън Стоун, Стивън Тоболовски, Лаура Сан Джакомо, Уейн Найт, Джеймс Ребхорн, Джийн Трипълхорн и др.

Детективът Ник (Майкъл Дъглас) разследва извратено убийството на известна в миналото рокзвезда и се натъква на страховити веществени доказателства – окървавен шиш за лед и бял копринен шал, вързан за рамката на леглото…Основната заподозряна е приятелката на убития – Катрин (Шарън Стоун) – писателка на шокиращи психотрилъри, която в последната си книга е описала аналогично на извършеното убийство. По време на разследването Ник се оплита в опасни взаимоотношения с три фатални жени, всяка от които има мотив за убийството…