Ще погребе ли онлайн телевизията традиционните медии?

Манията по онлайн телевизиите – причини и следствия

Във време, в което достъпът до информация е всичко, медийният пъзел пренарежда своите части. Макар все още да е валидно общото правило, че появата на нова медия не води до заличаването на друга, експанзията на онлайн медиите сериозно повлия на медийния пазар в последните години.

Рядкост са инкономическите, културните или социалните сектори, които са се променили толкова много в рамките на четвърт век и са довели до толкова осезаема промяна в начина на живот и ежедневието на хората. Още през седемдесетте години на миналия век, много медийни социолози предсказват промяната на медиите към дестандартизация . Очакванията са за промяна към един свят, в който книгите, картините и музиката ще се на разположение на всички и по всяко време. Ето, че четирдесет години по-късно, медиите са всичко друго, но не и стандартизирани.

След мощното навлизане на информационните и новинарски он лайн портали, шеметно набират скорост и онлайн телевизиите. Няколо са причините те да са все по-предпочитано от аудиторията средство за информация.

Първо, предлагат възможност за проследяване на информацията по интереси. Появата на новите медии предоставя на зрителя така необходимото му право на избор, отвъд техническите или икономическите граници за достъп до информация. Изследвания върху поведението на зрителите, реализирани във Франция, показват тенденция към повишаване на аудиторията на специализираните канали за сметка на традиционните такива.

Друга важна причина за развитието на новите медии е тяхната гъвкавост. Те позволяват редакция на информацията в реално време, както и светкавична реакция при всякакви условия. Не на последно място, онлайн телевизиите  позволяват на зрителя да се включва в процеса на обмен на информация. Всеки може да коментира, обсъжда или споделя съдържание с другите. Онлайн телевизиите поставят началото на нова ера, в която зрителят гледа каквото иска, когато иска и  където иска.

Новите онлайн медии все още не са в състояние да доведат до пълен крах на традиционната телевизия или преса, но определено предизвикват преразпределение на картите на медийния пазар. Дали медиите днес ще са медиите утре, зависи главно от желанието и възможностите им да уловят духа на времето, което тече все по-бързо и все по-интерактивно.

Основен проблем на онлайн медиите все още е производството на съдържание – публицистика, шоу програми. С това все още се „занимават” тградиционните телевизии, създадени за цялото семейство.

И тук идва още един минус на онлайн телевизията – всичко „онлайн” се равнява на „сам”. Човек соти сам пред компютъра. Докато киното, телевизията се изживяват с приятели и/или цялото семейство.

Безспорно, свободата на избор и липсата на цензура са две неподправени предимства на „онлайн обществото”, което може би става все по-голямо, но и по-самотно.

По материали на фирма „Anettevents“