Ще стане ли МВР „Биг Брадър“? Виж в bTV Репортерите

Следенето в Интернет – репортаж на Константин Караджов в bTV Репортерите

Тази събота в bTV Репортерите Константин Караджов ще потърси отговор на въпроса дали службите трябва да си върнат отнетото право да получават трафични данни за абонатите на мобилните мрежи и интернет чрез директна връзка с телекомите?

За втори път тази година вътрешното министерство вкарва такова предложение в парламента. В дневния ред на депутатите е да изберат между мотивите на МВР и сериозните опасения на граждани и организации, че свободата на личната кореспонденция е под заплаха. Правозащитниците вече веднъж извоюваха съдебен контрол над достъпа до трафичните данни.

Трафичните данни са списък от разговорите ни. Те разкриват с кого сме се свързвали по телефона или по интернет, но не и какво сме си говорили. Скандали с такива разпечатки са в основата на случаите „Красьо Черничкия” и „Галерия”. Ще успеят ли след тези скандали на службите да убедят обществото, че могат да пазят тайната на разпечатките и да ги използват само за разкриване на престъпници?

Има ли истинска възможност електронната поща, скайп и фейсбук да се следят така, както телефонните комуникации? Отговорите – тази събота от 19:30 в bTV Репортерите.