Щеше ли да загуби Хитлер, ако времето беше различно?

Премиери през септември по Viasat History

Включете на Viasat History за новия сериал “Времето, което промени света”, който разгадава мистериите на някои исторически събития и показва как метеорологичните обстоятелства някога са решавали съдбата на милиони хора. Проследете и британския журналист Майкъл Портило в неговото пътешествие по големите железопътни линии в Европа, следвайки справочника на жп линиите на Джордж Брадшоу от 1913 г. в сериала “Големите железопътни линии на континента”.

Времето, което промени света
Премиера
16-и септември – 14-и октомври по Viasat History

Смятаме, че сме господари на собствената си съдба, че нашият живот е резултат на премислени избори, решения и целенасочени планове. Но майката Природа ни изпраща неконтролируеми и напълно непредсказуеми сили, които влияят върху човешката раса. Историята ни учи, че от природата зависят не само продажбите на кремовете и плажните масла против изгаряния, но и важни исторически моменти, променили света до такъв, какъвто го познаваме днес. От катастрофата на „Хинденбург” до трагедията със совалката „Челинджър” сериите ни развеждат през историята и ни показват колко малко е нужно да промени успеха в падение и как животът и смъртта често зависят от любимата тема на всеки изискан разговор – времето.

Жестоките засушавания, проливните дъждове, крайните студове и непредвидимите ветрове са сред най-мощните природни сили. Те създават и драматични обрати в историята. Свидетелствата на историческите битки или изчезнали цивилизации показват как подценяването или неправилното предсказване на времето често е довеждало до катастрофални последици. Всеки епизод от сериала разглежда загадката зад значително историческо събитие. Щеше ли да загуби Хитлер, ако времето беше различно?

Защо „Титаник” се сблъсква с айсберг в една напълно спокойна нощ? Как климатичните условия спасяват столицата на САЩ? Може ли „изчезналото” слънце да е причината за падането на Римската империя? Как може една мъгла да е причина за правителствена реформа? Да не забравяме и войните, които времето обявява на цяло едно население и понякога го заличава напълно от лицето на Земята.

Във всеки епизод на тези забележително увлекателни серии ще видите кадри на невероятни природни бедствия и драматични възстановки, ще чуете изумителни мнения на експерти, които ще ви разкрият как историята ни е била „написана” от климата и как капризите на времето продължават да влияят върху нас и днес.

Това не е прогнозата за времето за деня, а времето, което промени света! Не пропускайте и кадър от този сериал! Гледайте по Viasat History!

Големите железопътни линии на континента
8-и септември – 6-и октомври по Viasat History

Майкъл Портило започва ново приключение по железопътните линии на Европа. Воден от справочника на Брадшоу от 1913 г., Майкъл показва Европа преди войната – Европа на крале, императори, разкош и елегантност. Този справочник от началото на 20-и век разкрива екзотичния свят на туристите от епохата на крал Едуард: от бляскавите космополитни градове до вземащи дъха алпийски пейзажи, завладяващи очите живописни селца и чисти морета. Следвайки по стъпките им, Майкъл посещава градове и села, включени в справочника на Брадшоу в страните Франция, Унгария, Швейцария, Германия и др.