Сифилис от древността „напада“ „Календар“

В „Календар” тази вечер – как в миналото лекували сифилис с малария и с живачени топчета…

С малария в миналото хората лекували едно от най-страшните венерически заболявания – сифилиса. Знаело се, че високата температура убива причинителя на сифилиса и затова изкуствено се предизвиквала малария. За този и за други народни методи на лечение на венерическите болести  се разказва в нов проект на архитектурно-етнографски комплекс „Етър” край Габрово.

В миналото лечението на венерическите болести и особено на сифилиса, било трудно, а понякога дори носело повече вреди от самата болест.

Тодорка Стоянова от Музея по история на медицината във Варна допълва: „Гълтали се топчета с живак, примесени с мазнина или пък хората били затваряни в шатри и опушвани с живак.”

Заради лечението често се стигало и до фатален край. Сифилисът в миналото не се пренасял само по полов път, а и по битов. Когато се калесва за сватба, се пие от една обща бъклица и тези рани, сифилистичните, чрез тях се пренася заразата. Или пък по време на помени, когато се яде с обща лъжица…

Спасение от болестта хората търсели в изселването от селата, но това естествено не давало резултат. В края на 19-и и началото на 20-и век в България венерическите болести били доста разпространени. Най-опасната от тях била сифилисът, а най-разпространената – триперът.

Какви мерси се предприемат в страната, срещу кого и какъв е бил съвета на лекарите – тази вечер в „Календар”.