Симфоничният оркестър на БНР подготвя слушателите за новия сезон!

Симфоничният оркестър на Българското национално радио е музикален състав, доказал своето високо художествено майсторство, професионализъм и творчески размах. За своята над 50-годишна история оркестърът е представил пред столичната публика множество знакови творби от български и чужди автори, срещнал е слушателите с най-изтъкнатите солисти и диригенти на нашето време.

За съжаление, след започналата реформа в областта на културата, извън- столичната публика все по-рядко ще може да се наслади на  мащабни и трудни за интерпретация творби, без които нито една европейска култура не може. Българското национално радио ще използва още по-широко уникалните си възможности да „пренесе” атмосферата от концертната зала в дома на слушателите от цялата страна и   да запълни  според възможностите си достъпа до тази култура.

В подкрепа на българското, на българската музика,  в съчетание с класически и съвременни творби, които няма да чуете в изпълнение на други състави, са програмите, с които се представя пред своята публика Симфоничният оркестър на Българското национално радио. Знаем, че те са предпочитани и желани от любителите на класическото изкуство.

Какво  да очаквате през новия сезон 2010/2011?

На 8 октомври предстои откриването на сезона с участието на Ина Кънчева – младата българска прима, с успешна международна кариера. Под палката на главния диригент на СО на БНР Емил Табаков (на снимката), на откриването ще прозвучи и емблематичната Четвърта симфония на Дмитрий Шостакович. Очаквайте и Концертна пиеса за оркестър от Табаков.

След 1983г., когато младият български пианист Боян Воденичаров е удостоен с трета награда на конкурса „Кралица Елизабет” в Брюксел, България няма други достойни победители на това трудно състезание. Вече сме свидетели  на невероятното завръщане на българските пианисти на голямата конкурсна сцена – след втората награда на Пламена Мангова тази година се възхищаваме и на впечатляващото представяне на Евгени Божанов. Става традиция младите победители на този престижен конкурс да се представят пред българска публика след победите си в чужбина именно със Симфоничния оркестър на БНР!

През сезон 2010/2011, радиосимфониците и диригентът Емил Табаков ще ви срещнат със знакови български и чуждестранни инструменталисти, получили признание на световната музикална сцена: Минчо Минчев, Светлин Русев, пианистите Йовчо Крушев, Димо Димов, Георги Черкин, виолончелиста Анатоли Кръстев, както и имена от световната музикална  сцена: Жан Филип Колар – един от най-интересните съвременни френски изпълнители, Янг Чанг Чо (виолончело), Майкъл Рол (пиано), и Тим Хю (виолончело) – и тримата с впечатляващи награди от конкурси и звукозаписна дейност. Певците Дарина Такова, Милена Георгиева, Валентина Куцарова, Анжело Симос, Георги Султанов, Венцеслав Анастасов и Петър Бучков ще ви изненадат с участието си  в българската премиера на светската оратория „Раят и Пери” от Роберт Шуман.

Диригенти през настоящия сезон са: Емил Табаков, Георги Димитров, Алексей Измирлиев, Илмар Лапинш, (Латвия), Томас Калб (Германия) и Вирон Фидецис (Гърция).

Очакваме ви !

Абонаменти за концертните цикли на Симфоничния оркестър на БНР можете да закупите от 1 септември на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България” и  по интернет –на www.Ticketsbg.com .

 
По темата: ,