Скоро хората ще живеят вечно – Da Vinci Learning

Da Vinci Learning – акценти през декември

“Живей вечно” през декември

Вечна младост – Части 1 и 2
ПРЕМИЕРА
Събота, 7 декември 2013 в 21:00 ч.

Искате ли да спрете да стареете? Искате ли да живеете вечно? Може ли науката да ви помогне да надхитрите смъртта? В този първи по темата документален филм професор Роуз Ан ще ни поведе по стъпките на науката и ще ни покаже последиците от това да живеем по-дълго.

Да си представим за момент, че старостта е минало. Бихте ли казали, че това е научна фантастика? Днес, за добро или лошо, изглежда като че ли вечният живот скоро може да стане реалност. Някои учени предвиждат, че единственият начин, по който много хора ще умират, е ако бъдат застреляни или прегазени от автобус. Отминаването на годините вече няма да бъде критичен фактор.

Такава власт върху живота сама по себе си поставя фундаментални въпроси: Какво влияние ще окаже тя върху нашето бъдеще, върху нашите финанси и върху нашите общества? Какви планове следва да започнат да правят нашите правителства и държавни органи, за да се подготвят за увеличаващата се възраст на населението? Наистина ли хората искат да живеят по-дълго и да се сблъскат с неизбежното отслабване на своите възможности? И дали е морално точно на това най-съществено равнище да преодолеем човешкото несъвършенство и да си присвоим ролята на Бога?

По стъпките на Тинтин – Пурите на фараона
ПРЕМИЕРА
Неделя, 1 декември 2013 в 21:00 ч.

Героят от нашето детство Тинтин е без съмнение един от най-големите пътешественици на 20-ти век, дързък авантюрист с голямо сърце, прекосил света надлъж и шир, запознавайки любознателния читател с вълнуващи дестинации.

В този документален сериал откриваме света през очите на Тинтин. Преживяваме “на живо” всяка дестинация, отразена от Ерге в албумите му – от горите на Перу до върховете на Непал, от пустините на Мароко до ветровете на Шотландия, чувстваме се като в пътуващо кино, в което зад волана е Тинтин – едно откривателско пътешествие за всеки, не само за запалените фенове на Тинтин. Рисувайки облика на всяка страна, сериалът прави съвременен преглед на нейната история, култура и население.

Ние се потапяме във всяка от историите на Тинтин, пътувайки заедно с него по неговите стъпки. Тези, които не познават Тинтин, ще открият неговата вселена; тези, които го познават добре, ще преоткрият историите с нова доза реалност. Ерге е запълнил рисунките си с множество препратки към различните култури и цивилизации, пресъздадени от него. Сериалът се базира на неговите указания и открития, но отива и по-далеч, създавайки уникална, оригинална представа за всяка изследвана страна.

e²: Транспорт – Лондон: Цената на трафика
ПРЕМИЕРА
Понеделник, 30 декемвриr 2013 в 21:30 ч.

Основаваща се на икономическия принцип за управление на търсенето, такса „задръстване“ в Лондон е в разрез с идеята на 20-ти век, че градовете трябва да се проектират около колите, налагайки на шофьорите да заплащат за ползването на обществените пътища и паркинги. Благодарение на далновидните общински ръководители, като бившият заместник-кмет Ники Геврън, този план става основата на масов натиск за превръщане на Лондон в лесен за пътуване с кола и удобен за пешеходците мегаполис точно навреме за Олимпийските игри през 2012 година.

Това е една обезкуражаваща задача. През 2025 година в Лондон се очаква да живеят 8 милиона души. Ако повечето от тях не слязат от колите си и не прибегнат до обществения транспорт, задръстванията ще се увеличават, застрашавайки жизнеспособността на града. През 2000 година Кен Ливингстън става първият пряко избран кмет на Лондон. Противоречива личност, той не губи време да разработва подробен график на движение, налагайки през 2003 година такса „задръстване“.

Първоначалната зона на задръстване обхваща около 26 квадратни километра в центъра на Лондон. След това тя бива разширена, така че да обхване и богатата, не толкова задръстена западна част на града. Такса „задръстване“ носи 123 милиона лири годишно. По закон тези пари трябва да се инвестират в инфраструктурата на градския обществен транспорт. Около 80 процента от тази сума се изразходват за осъвременяване и разширяване на автобусните услуги в Лондон.

Градът е създал „Транспорт за Лондон“, за да обедини всички видове превоз – пеш, с велосипед или по реката – в един централен орган с обща визия за транспорта. Ефикасният превоз насърчава хората да посещават града. Освен това, достъпът до парковете и обществените пощади ги кара да искат да живеят там. Свалянето на металните прегради по натоварената „Кенсингтън хай стрийт“, отделящи пешеходците от уличното движения на практика води до намаляване на задръстванията и катастрофите.

Галилей усъвършенства телескопа (3 декември 1621 г.)

Исторически личности – Галилео
Вторник, 3 декември 2013 в 21:00 ч.

Днес всяко дете знае, че Земята се върти около Слънцето. Но, в Европа от 16-ти век това се смята за абсолютно невярно. Галилей е изключителен астроном и изобретател, който открива тази истина с риск за репутацията и свободата си. Той отказва да подкрепи неверния възглед за Вселената, прекарвайки последните осем години от живота си под домашен арест. Но, неговата почтеност дава подтик на цяла нова вселена от открития и познания.

Галилей защитава хелиоцентричната система във време, когато повечето астрономи се съмняват в нея, защото още не са успели да наблюдават звездния паралакс. Паралаксът е породен основно от различните орбитални положения на Земята; той създава впечатлението, че близко разположените звезди се движат спрямо по-далечните. Наблюдавайки паралакса, измервайки ъглите и използвайки геометрията, ние можем да определим разстоянието до различни космически обекти, особено звезди. Римската Инквизиция е изследвала този въпрос и е стигнала до заключението, че това може би е възможно, но не е факт. По-късно Галилей защитава възгледите си, но те прозвучават като атака срещу папата, което го отчуждава от подкрепялите го до момента йезуити. Галилей е съден отново и принуден да се отрече от твърдението си.

Независимо от това, приносът на Галилей към наблюдателната астрономия, като откриването с телескоп на фазите на Венера, четирите най-големи луни на Юпитер, и изследването на слънчевите петна, оказват трайно влияние върху съвременната наука и му спечелват титлата „баща на съвременната наука“.

и

Когато Слънцето спре – Кеплер, Галилео и небесата
Вторник, 3 декември 2013 в 21:30 ч.

Преди 400 години Галилео Галилей отваря прозорец към небето с помощта на телескопа. През 1609 година Йохан Кеплер публикува своята “Астрономия нова”, която ни дава ново разбиране за Слънчевата система. В чест на тези две фундаментални научни постижения, ООН обяви 2009 година за “Международно година на астрономията”.

По този повод документалният филм “Когато Слънцето спре своя ход” ни разказва малко известната история на любопитните взаимоотношения между двамата световно известни учени: една история едновременно на възхищение и на съперничество от времето когато дисциплини като религия, изкуство и наука са все още тясно свързани.

И Кеплер, и Галилей са устремени високо в небето, докато на земята под тях все още бушува Тридесетгодишната война. Кореспонденцията между протестанта Кеплер и католика Галилей започва през 90-те години на 16-ти век и продължава до 1610 година. На базата на тази размяна на мисли и чувства филмът показва целия хуманизъм на тези световно известни учени.

Дали действията им са били ръководени единствено от здравия разум, или е имало и доза инат, суета, страх, нерешителност и жажда за слава и почести? А може би и завист към успеха на другия?

Сръчни пръсти – Специално издание за Коледа
Петък, 13 декември 2013 в 19:00 ч.

Изпълнен с цветове, енергия и вдъхновение, „Върха на пръстите“ показва свеж иновативен подход към изкуството в това отличено с награди шоу за детско творчество. Сериалът насърчава децата да използват въображението си и да проявят творческите си възможности в богат набор от дейности. Всяко шоу е обособено под отделно заглавие, като „Храна“, „Забавление“, „Върхови постижения“, и „Едноминутно творчество“, което осигурява разнообразие от дейности, каращи децата да мислят – а след завършване на предаването, те могат да влязат в изключително популярната интернет-страница, където ще намерят допълнителна помощ, идеи и дейности. Всичко е възможно с „Върха на пръстите“ – единствената граница е вашето въображение.

В изтичащите дни преди празника водещите на СПЕЦИАЛНИТЕ КОЛЕДНИ ПРЕДАВАНИЯ ще ви покажат как да си направите сами шейкър, триизмерна картичка с коледно дърво за по-малко от минута, коледен пудинг на малки хапки и преносима музикална машина – гледайте „Сръчни пръсти“.

Коронясването на Карл Велики за свещен император на Римската империя (25 декември 800)

Компас на времето – Империята на Каролингите – Части 1 и 2
Сряда, 25 декември 2013 в 20:30 ч.

Франките (немски племена населяващи през 4-ти век н.е. земите на долен и среден Рейн) са по-силни от останалите германски народи, защото притежават нещо, което дава на една общност голямо предимство пред нейните съседи – велик водач! Кой би повярвал, че на 16-годишна възраст Кловис ще поведе хората си към непрекъснат низ от победи. През 481 той става първият крал на франките и под неговата команда те разширяват владенията си, като водят битки с всичките си съседи и завладяват повечето бивши римски провинции в Галия – тоест, днешна Франция.

Кловис управлява земите си от младия Париж, като се жени за красива бургундска принцеса на име Клотилда. Клотилда е приела християнската религия, която франките отричат. Тя убеждава Кловис да се покръсти и заедно с него, покръства всички франки. Така се създава тясна връзка между кралете и християнската църква, която ще продължи векове.

След неуморни походи срещу ломбардите, саксонците, аварите, славяните, готите и визиготите Карл Велики успява да създаде велика империя. Но той е не само велик завоевател; Карл Велики се стреми да обедини лордовете и селата от своята империя в обща религия и обща култура, като основава мощта си на знанието.