Слабак става мъжкар в нова поредица по Viasat Explorer

Премиера на 20 юни – 1 август по Viasat Explorer
Мъжка работа
Оригинално заглавие: Man’s Work
Сезон: 1
Държава: Великобритания
Година: 2006

Ашли Хеймс, описващ сам себе си като слабак и смотаняк, решава да се пробва да заеме място сред най-силните и корави мъже на планетата, като се захваща с някои от най-тежките и опасни видове работа в света.

Той е на 34 години, неженен и доста безполезен. Всъщност е като малко момче в тялото на дългуч. Иска да порасне, но не знае как.

За да възмъжее най-после, Ашли поема на околосветско пътешествие, за да преоткрие себе си, като се среща с мъже и жени, извършващи някои от най-отговорните и рисковани трудови дейности на планетата. Целта му е да стане като тях.

Всяка от тези работи се оказва истинско предизвикателство за нашия герой – не само физическо, но и психическо и емоционално, и той неизменно попада в трудна ситуация – или ще се измокри до кости на борда на канадски кораб, ловуващ раци в Аляска, или ще се изложи на опасност по страховитите улици на Богота по време на акция на колумбийските полицаи срещу наркодилъри, където да избягваш куршумите в царството на най-опасните наркокартели в света е просто работно ежедневие.

Епизод 1: Ловец на камчатски краб е сред най-търсените видове работа в риболовната индустрия. Вероятността за печалба от над 100 000 долара на седмица определено вдига залога. Рискът също е голям – да си на кораб в Берингово море, сред най-негостоприемните места на планетата, на произвола на чудовищни вълни, неизбежните дълги часове труд и кошмарни условия на живот. Ашли започва седмицата, като пада и се наранява, след което нещата се влошават все повече – трябва да се пребори с ужасните пристъпи на морска болест, за да продължи работата, на която разчитат колегите му.

Епизод 2: Ашли се присъединява към екипа на Хейс от дървосекачи с хеликоптер. Те живеят на морски шлеп близо до живописните острови край пролива Тоба в Британска Колумбия. Нашият герой незабавно е подложен на тест от своя безжалостен грубоват настойник Грег. Вероятно да ви транспортират до работата с хеликоптер е мечта за повечето момчета, дори и ако става въпрос за една от най-опасните трудови дейности в света, с най-висок процент наранявания и смъртност в Канада и САЩ. Въвеждането на Ашли в професията през първия му ден включва и необходимостта да се съревновава с новите си колеги в състезание, наречено „лог бърлинг”, при което се тестват уменията да се задържиш върху дървен труп във вода. Ашли скоро се оказва в леденостудените води.

Епизод 3: След цяла седмица непрекъснат и напрегнат екшън не е изненадващо, че Ашли иска да си тръгне от Колумбия. След като се среща със своя настойник майор Фернандо Бууитраго в обучителната школа „Пиаос Джънгъл”, Ашли преминава интензивно обучение по стрелба с всякакви ужасяващи оръжия, сред които – щурмова винтовка и картечница. Преди да излезе на заслужено спечелилите си зловеща слава улици на Богота, нервите на Ашли са подложени на поредно изпитание, когато сутринта му се налага да се спусне по въже и да скочи в езеро от хеликоптер вместо да си вземе нормален душ.

Епизод 4: Малко са силите на Земята, които могат да се сравнят с унищожителната мощ на излезлия от контрол горски пожар. Захранван от свръхнагорещените ветрове, преминаващи през сухите храсталаци и дървета, сезонът на горските пожари в Австралия е истински ад. Ашли се среща с героите, чието ежедневие преминава в Службата за борба с горските пожари на Нови Южен Уелс. Служителите й наброяват 70 000 души и това е най-големият доброволчески пожарникарски контингент в света.

Епизод 5: „Чистачи на местопрестъпления” е базирана в Сан Франциско фирма, чийто шеф – обичаният от някои и мразен от други Нийл Смитърс, е успял да превърне ужаса в денонощен изключително рентабилен бизнес. Това са все хора в служба на нацията – правоприлагащи институции, бизнеси и отделни физически лица, които са се посветили на това да разчистват след „Мрачния Жетвар”. Ако ви кажем, че мотото на настойника на Ашли, Нийл, е „Моля се за смърт”, ще получите някаква представа за това какво да очаквате в този зареден с много емоции епизод, в който нашият герой е подложен на крайни изпитания в някои от най-ужасните ситуации в живота си.

Епизод 6: Лайтнинг Ридж, дълбоко в централна Австралия, е място, където хората отиват, за да изчезнат. На хиляди километри от което и да е друго населено място в света, това е град на пияници, безделници и побойници, в който парите са второстепенни спрямо неуловимата, покоряваща и опасна магия на опала. С помощта на своя чаровен ментор – планинеца Ким Ботфилд, Ашли е твърдо решен да забогатее по старомодния начин – яко бачкане, после взривяваш нещо, пийваш бира и продължаваш работа.

Епизод 7: Уменията за лидерство, както и психологическото и физическо състояние на Ашли са подложени на проверка, когато се присъединява към ямайската брегова охрана като офицер кадет. За малко не се пречупва след боя, който получава от обучаващите го офицери в лагер „Нюкасъл”, но след това е удостоен с длъжност командир на екипажа на модерния ямайски линеен кораб на нейно величество „Корнуол”.

Епизод 8: След като преминава през едно от най-изнурителните и в най-жарък климат обучения в живота си, Ашли получава разрешение да се присъедини към 1-ви взвод на Пожарната служба в Едмънтън. В рамките на едно изключително емоционално преживяване, по време на което Ашли и настойникът му Тод стават приятели за цял живот, Ашли се научава да се спуска по въже с главата надолу, както и да овладява унищожителни пожари в горящи къщи – в една от най-добрите школи за обучение на пожарникари в света.

Епизод 9: Футболното мениджърство е сред най-стресиращите професии в света. Известни са случаи на мениджъри, на които е трябвало да бъде направена спешна операция на сърцето или дори на такива, починали край футболното игрище поради напрежението в работата. В този епизод Ашли е директно насаден на този кошмарен пост – задачата му е да ръководи футболния отбор „Слау таун”. Залогът е висок: ако спечелят мача с три точки, мястото на отбора за следващия сезон е гарантирано; ако загубят обаче, очаква ги само едно – последното място в лигата.

Епизод 10: Под ръководството на един от най-опитните новозеландски каскадьори, Питър Хасъл, и с подкрепата на група закоравели биячи маори, Ашли трябва някак да оцелее в една от най-тежките и психологически изтощителни седмици в живота му. Симулираният бой в бар през първия ден, с участието на тримата му маорски наставници, има почти трагичен край – Ашли е отведен в болница за проверка дали няма счупени ребра. На следващия ден обаче е отново на линия за още екшън, напълно доверявайки се на Питър за предстоящия огнен скок в морето. За последната смъртоносна каскада Ашли заминава за най-голямото автомобилно събитие в Нова Зеландия, където 15-те хиляди почитатели се оказват най-голямата и трудна публика, пред която някога би се изправил.

Епизод 11: Гаучо каубоите са известни като корави мъжаги и умели ездачи. Ашли обаче не е такъв. Не се е качвал на кон от повече от 24 години, но това не го възпира в желанието му да стане опитен и корав като настойника му Жулиано, обяздващ диви коне от единадесетгодишна възраст. Самоувереността на Ашли нараства и му позволяват да върши повече неща на ранчото, в това число да лови телета с ласо, да подкарва говеда и да извършва вътрешни прегледи на бременни крави. Ще успее ли обаче да мине изпита за приемане в редиците на зрелите и опитни гаучо каубои – обяздване на див кон?

Епизод 12: Спори се, че австралийският футбол е сред най-трудните спортове в света. Забравете за ръгбито. Австралийският футбол е истинският спорт за коравите мъжаги. При него не се носи никаква защитна екипировка, а нараняванията са неизменни. Ашли се включва в шампионския отбор на Австралия по австралийски футбол „Лебедите от Сидни”. След като получава пълен екип, уменията и издръжливостта му биват подложени на проверка – за истинско забавление на първенците в шампионата. Макар на пръв поглед Ашли да изглежда подходящ, треньорът Пол Руус никак не е впечатлен. Съответно, Ашли е изпратен да тренира със състезатели на неговото ниво – девойките от „Морски скатове”, водещия женски отбор в региона…

Епизод 13: Ашли се присъединява към екипа на службата за спасителни операции и борба с лавините в най-големия в САЩ наблюдаван от патрули скиорски курорт и алпинистки район – Мунлайт Бейзин в Монтана, където тежката работа, коравият характер и здравите нерви са задължителни, за да успееш. Монтана е сред най-негостоприемните региони на света, където лавини има ежедневно и загубата на концентрация дори за миг означава почти сигурна смърт.